© Yeraltı Haber 2021

1915 Çanakkale Köprüsü’ne Adım Adım!

1915 Çanakkale Köprüsü'nde çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Köprüde, 2023 metre uzunluktaki kuleler arasına 288 çelik kablonun sonuncusu çekilerek, ana halatların montajı tamamlandı. Şu ana kadar 46 tanesi Gelibolu Sütlüce şantiyesine getirilen tabliye bloklarının montajının ise haziran ayında başlaması planlanıyor.

18 Mart 2017’de inşaatına başlanan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde ana halatların montajında sona gelinmesiyle beraber önemli bir aşama daha tamamlanmış oldu.

Avrupa ile Asya kıtasını birleştirecek köprünün 2023 metre uzunluğundaki kuleler arasına, 144 kuzey ve 144 güney tarafına olmak üzere toplam 288 çelik kablo çekilerek, ana halatların montajı tamamlandı.

Köprünün yan açıklıklarını oluşturan Lapseki ve Gelibolu yaklaşım viyadükleri ile kuleler arasındaki ana halat montajının tamamlanması için ise iki yönlü 4’er tane daha çelik kablo çekilmesi işlemi kaldı.

Köprünün orta açıklığındaki ana halatı toplam 288, kenar açıklıklarındaki ana halat ise toplam 296 çelik kablodan oluşmaktadır.

Gemlik ve Gölcük’te bulunan fabrikalarda üretilen tabliye bloklarının 46’ncısı da Gelibolu Sütlüce’deki şantiye alanına getirildi. Her biri 45 metre genişliğinde, 48 metre uzunluğunda ve 700 ton ağırlığındaki tabliye bloklarının montajına haziran ayında başlanması planlanıyor.

Tabliye blokları yüzer vinç ve kaldırma vinci ile askı halatlarına bağlanacak ve tabliye teşkil edilmiş olacak. Köprünün deniz üzerindeki yolunu ise toplamda 86 tabliye bloğu oluşturacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER