© Yeraltı Haber 2021

1971 Yılında ABD’de Bir Tünelde Yaşanan Patlama Sonucu 22 Kişi Hayatını Kaybetmişti

1971 yılında ABD’nin Michigan eyaletinde Huron Gölü’nün altında inşaatı devam eden bir su iletim tünelinde yaşanan metan gazı patlaması sonucu 22 tünel işçisi hayatını kaybetti.

123 milyon dolar yapım bedeline sahip Huron Gölü su iletim projesinin kapsamı, gölün altından geçen yaklaşık 5 metre genişliğinde ve 9.7 kilometre uzunluğundaki bir tünel projesini içeriyordu. 1960’ların ortalarında Michigan’ın nüfusu mevcut su temini kapasitesini aşıyordu. Detroit ve Flint bölgelerine hizmet vermesi için yeni bir su arıtma tesisi planlandı. 1968 yılında Huron Gölü’nün altnda yer alan ana kaya boyunca yaklaşık 9.7 kilometre boyunca zorlu bir tünel projesi başladı. 1962 yılından beri planlanan su iletim tünelinin amacı, Detroit bölgesinin gelecek yüzyıldaki içme su ihtiyacının karşılanmasıydı.

Geliştirdikleri mekanik bir alet ile gölün altında yer alan ana kayada günde 45 metre hızla ilerleyebiliyorlardı. İmalat süresince tünelden yaklaşık olarak 450 bin ton pasa malzemesi çıkartıldı. İmalatla ilgili planları iki yakadan başlayarak ortada birleşmekti.

Aralık 1971’in başlarında tüneldeki çalışma birkaç hafta içerisinde tamamlandı. 11 Aralık 1971’de 43 işçi yüzeyin 70 metre altındaki tünele indi. Başka bir ekip de havalandırma şaftı için dikey sondaj yapıyorlardı ve tünelin tepesine yaklaşık olarak 2.5 metre kalınlığında şeyl birimi kalmıştı. Şaft için sondaj yapan ekip tünelin boş olduğunu düşündü. Matkap ucu planlandığı gibi tünel betonunu kırdı ve sondaj ekibi, matkabın bir metan gazı cebini delip ardından gazın tünele boşaldığından habersiz bir şekilde platformu terk etti.

Ekip verdikleri aradan sonra sondaj takımını geri almaya çalıştı ancak dirençle karşılaştılar. Takımı kurtarmak için takımı serbest bırakacak mekanizmayı etkinleştirmeye karar verdiler. Uzmanların görüşüne göre çok ağır olan matkap ucunun betona çarpması bir kıvılcım oluşturdu. Çıkan kıvılcım biriken metanı ateşledi ve çok büyük bir patlatma yarattı.

Sondaj ekibinden birinin yaptığı açıklamaya göre işçiler sondaj platformunda, sondaj deliğinden çok yüksek sesle birlikte sıcak bir patlama etkisi hissettiler. Patlatma sırasında tünelin her iki ucundan da molozlar fırladı. Şok dalgası, havalandırma için kullanılan oluklu sac hava kanallarını keskin metal parçalarına ayırdı.

Tünel içerisinde kullanılan aletler ve beton parçaları ölümcül mermilere dönüştü ve 15 tonluk bir vinç metrelerce uzağa sürüklendi. Patlatma sonrasında 22 tünel işçisi hayatını kaybetti 21 kişi ise yaralı olarak kurtarıldı. Patlama sırasında tünel omuz ve yan duvarlarında çatlaklar oluşmuştur.

Yararlanılan Kaynaklar ve Fotoğraflar: www.detroitnews.com

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER