© Yeraltı Haber 2021

2022-2024 Yılı Arasında Öncelik Verilecek Enerji Projeleri Belirlendi!

Karadeniz’de keşfedilen gazı tüketiciye ulaştırmayı hedefleyen altyapı projelerine, 2022-2024 dönemin arasında başlanacak.

2021/19 sayılı 2022-2024 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları Genelgesi, Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlandı. Genelge kapsamında, 2022-2024 döneminde yatırım programı hazırlıklarında esas alınacak ilkeler, istisnalar ve öncelik verilecek projeler belirlendi. 

Bu Genelgeye göre Karadeniz’deki Sakarya Sahası’nda bulunan doğal gaz gibi; Türkiye’de keşfedilen doğal gaz rezervlerinin, ekonomiye kazandırılmasına yönelik altyapı projeleri, öncelik verilecek projeler arasında yer aldı.

GES ve RES Projelerinde Yerli Firma Şartı

Yayınlanan genelde yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi santralleri için yeni yapılacak yatırım projelerinin öncelikli olması için proje tekliflerinde yerli firmalardan fiyat teklifi alınması şartı aranacak. Bununla birlikte bu projelrden istenecek diğer şartlar;

-Kurulu gücün kuruluş tüketimi ile sınırlı olması

-Piyasaya satış sırasında kar amacının bulunmaması

-Çağrı mektubunun alınmış olması

-Yatırım maliyetlerinin IPA gibi alternatif finansman kaynakları tarafından karşılanması

-Santral kurulumunda yerlilik oranının azami tutulması.

Genelgeyle birlikte toplam kurulu enerji gücü 5MW üstü olan GES ve RES projeleri enerji sektöründen; 5MW ve altı projeler ise kuruluşun yer aldığı mevcut sektör üzerinden tekliflendirilecek.

Öte yandan tüm GES ve RES yeni yatırım projesi tekliflerinde, belirlenen özelliklerde Fizibilite Etüdünün hazırlanması istenecek. 

Enerji Üretimi Arama Çalışmaları da Öncelikli Grupta

Enerji üretimini sağlayan kömür, petrol, doğal gaz ve jeotermal kaynak arama gibi projelerde bu Genelgede öncelikli projeler kapsamında yer almaktadır. Madenlerin aranmasına ve üretilmesine yönelik projelere; madenlerin işlenerek ürün haline getirilmesine yönelik projeler ile üretilen cevherlerin tüketici talepleri doğrultusunda kalitesinin iyileştirilmesine yönelik projeler de öncelikli projeler arasında olacak. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER