© Yeraltı Haber 2021

2035 Yılına Kadar Batarya Sıkıntısı Yaşamamak için 97 Yeni Doğal Grafit Madeni Gerekiyor

Pilbara Minerals (ASX:PLS) patronu Ken Brinsden, ünlü otomobil üreticilerinin pil metalinde feci bir kıtlığı önlemek için yeni lityum kaynakları finanse etmeleri gerekirken direksiyon başında uyuduklarını söyledi.

Lityum fiyatları rekor seviyelere fırlayarak nihayet yıllardır kenarda kalan marjinal üretimi teşvik ederken, lityum bir lityum iyon pildeki aktif maddelerin sadece küçük bir kısmını oluşturuyor.

Aslında bir EV pilinin metal içeriğinin yaklaşık yarısı anottaki grafittir.

Ve madenciler, pil sınıfı doğal grafit için düşük fiyatların, kaşiflerin pil üreticilerini uyarmasına yol açan bir “Lityum 2.0” senaryosunun demlendiğini söylüyorlar.Grafit şirketlerinin, ürünlerinin pil üreticilerinin ihtiyaç ve taleplerine uygun olmasını sağlamak için geçirdikleri uzun kalifikasyon süreci, meseleleri karmaşık hale getiriyor, yani grafit tedariği sadece bir tak ve çalıştır çözümü olmayacak.

Tanzanya'daki Mahenge projesinin sahibi olan Black Rock Mining (ASX:BKT) MD'si John De Vries, "Odadaki fil, deneyimlerimize dayanarak, bir müşteriyle kalifikasyona başlamadan beş yılımızı aldı" diyor.

“Önümüzdeki birkaç yıl içinde aniden keşfedilmesi ve vasıflandırılması gereken 94 maden gerekli ve bu olmayacak.

"Grafit içindeki steroidlerle lityum 2.0'a gidiyoruz.

“Bir elektrikli araç satın alırsanız, bir Tesla için birkaç yüz bin öderseniz, aslında bu pil garantisinin çalışmasını istersiniz. Bu pilin 10 yıl sonra %80 dolu olmasını istiyorsunuz ve bu olmazsa OEM çok çabuk bozulur.”

97 yeni maden sahası daha!

De Vries, geçen haftaki Benchmark Mineral Intelligence Battery Gigafactories Asya Pasifik Konferansı'nda grafit panelinde konuştu.

Ve 94 yeni madene ihtiyaç olduğunu, tümü gelişmiş ancak henüz üretime geçmemiş Black Rock, BlackEarth Minerals (ASX:BEM) ve Talga Group'un (ASX:TLG) sahip olduğu madenleri etmeden açıkladı.

BMI kıdemli fiyat analisti Daisy Jennings-Gray, 2035 yılına kadar beklenen pil talebine dayanarak, 2035 yılına kadar doğal grafite olan ihtiyacın 2022 seviyelerine kıyasla aşırı olacağını söyledi.

Bu, pazarın sentetik grafit üretiminde de önemli bir artışa ihtiyaç duyması gerçeğiyle daha da kötüleşecek.

Bunun petrol koku ve petrol gibi aşırı ısınan hidrokarbonlardan kaynaklandığı düşünüldüğünde, yeşilleşen bir dünyada bunun olma ihtimali çok zayıf.

Jennings-Gray delegelere verdiği demeçte, bu yılın ilk yarısında, Şu anda biraz ilginç bir konu çünkü diğer kritik pil hammaddelerinde gördüğümüz grafit fiyatlarındaki davranışı tam olarak görmedik, ancak gördük. %30 civarında arttığını belirtti.

"Bazı mevsimlik tedarikçiler, son birkaç ayda bunu geri getirdi, ancak bu standart, dolayısıyla daha geniş resim kesinlikle yukarı doğru olan bir resim.

"Benchmark, 2035'te pil talebini karşılamak için kaç tane madene ihtiyaç duyacağımız konusunda son zamanlarda bazı analizler yaptı ve grafit tarafında rakamlar çok büyük.

“Sentetik talebe dayanarak, inşa edilecek 54 kömür veya petrol rafinerisine daha ihtiyacımız olacak. Tabii ki, şu anda herhangi bir oranda hızlanan bir sektör gibi görünmüyor.

"Öyleyse, diğer tarafı düşünürsek, mevcut talebi karşılamak için 2035'e kadar inşa edilen 97 grafit madenine daha bakıyoruz. Dolayısıyla, büyüme hikayesine katkıda bulunmak için endüstrinin anot tarafında gerçekten, gerçekten büyük hamleler yapılması gerekiyor.”

Doğru okudunuz, 97 yeni maden sahası daha!

Mevcut ve planlanan madenler bile basit değildir. Syrah Resources' (ASX:SYR) Balama madeni son günlerde durdurulurken, Walkabout Resources (ASX:WKT), Tanzanya'daki Lindi Jumbo grafit projesi için bir Tanzanya bankası tarafından sağlanan bir borç kredisini garanti altına alma sorunlarıyla ilgili finansman sorunlarıyla karşılaştı.

Bu arada, sentetik arz, önemli ölçüde daha yüksek bir karbon ayak izi ile üretilmenin yanı sıra, küresel bir enerji krizinin ortasında Çin'deki rekabet eden son kullanımlar ve elektrik kesintilerinden kaynaklanan üretim zorluklarıyla karşı karşıya.

Tedarik oyunu

BlackEarth Minerals, Hindistan'da genişletilebilir bir grafit tesisi ile birlikte yakında bir BFS'nin yapılacağı Madagaskar'daki Maniry grafit projesinin sahibidir ve yakın zamanda bir anot malzemeleri tesisi inşa etmek için bir çalışma başlatmıştır.

Patronu Tom Revy, sentetik grafit tedarikindeki zorluklarla birlikte, doğal grafit madencilerine, boşluğu doldurmak için endüstri özelliklerini karşılama konusunda daha fazla baskı uyguladığını söylüyor.

“Pillere giderek daha fazla doğal grafitin girmesine doğru kademeli bir hareket var” dedi.

"Bu, spesifikasyonları iyi ve doğru bir şekilde karşıladığımızdan emin olmak için bize daha fazla baskı yapıyor.”

“Doğal grafit üretimi ile sentetik grafit üretimi arasında karbon ayak izinin muhtemelen dörtte veya üçte bir ya da her neyse, olduğunu söyleyebilirsiniz. Ama günün sonunda, şu anda duyduğum şey, ürününüzün (en yüksek) spesifikasyonu ve maliyeti ne kadar?

“ESG tartışması, insanların daha büyük bir forumda sahip olduğu bir tartışmadır, ancak bire bir, özelliklerine ve fiyatına aittir.”

Revy, sadece grafit madenleri bulmanın değil, aynı zamanda araba ve lityum iyon pil üreticileri için uygun kaynaklara sahip olanların da zor olacağını söyledi.

“Daha önce oradaydınız, '97 maden daha gerekli'” dedi.

“BlackEarth'te, muhtemelen dünya çapında yaklaşık 15 maden, muhtemelen bunun üzerine yedi tane daha, aykırı değerler olarak yakından izliyoruz.

“Grafit endüstrisi hakkında makul bir anlayışa sahip olduğumu düşünüyorum; diğer 80 maden nereden geliyor, hiçbir fikrim yok, hiçbir fikrim yok. Yani bir tedarik oyunu olmalı.

"Ve 97 madeninizin de uygun grafit üretmesi gerektiğini unutmayın, bu 97 madenin uygun grafit üreteceğinin garantisi yok."

Değiştirme, hangi değişiklik?

Grafit fiyatları, lityum, nikel ve kobalt gibi elektrifikasyonla bağlantılı diğer emtia fiyatlarının sahip olduğu şekilde henüz yükselmedi.

Gerçekten de, özellikle bina kaplamasında yangın geciktirici olarak kullanılan genişletilebilir grafit gibi diğer daha premium pazarlar için daha yüksek değerli kaba pul grafit üretilmektedir.

Ancak, pil kimyaları değiştikçe, katı hal ve silikon anot pil türlerine odaklanılarak değiştirilebilecek malzemelerden biri olarak sıklıkla önerilmiştir.

Talga'dan Mark Thompson, bunun pil grafit talebi için genel bir tehdit olmayacağını söylüyor.

"Başka bir ünlü Avustralyalının sözleriyle, onlara rüya gördüklerini söyleyin" dedi.

Thompson, bilinen anot teknolojisiyle çalışan yerleşik, onaylı kimyasal üreticilerinin bile ürünlerini yeni bir modele uygun hale getirmesinin iki yıl sürebileceğini söylüyor.

Bazı durumlarda grafite silikon eklenirken, bu pahalı bir malzemedir, bu da onu mevcut grafit anot kimyaları için niş bir hammadde haline getirir.

Thompson, "Son zamanlarda Sidney'de teknik bir konferans vardı ve (pil uzmanı) Stanley Whittingham orada katı hal üzerinde çalışan bir kişiydi" dedi. “Ve pil endüstrisinin, araştırma seviyesindeki adamların bu şeylerden bahsetmeyi bırakması gerektiğini, bunların hepsinin ticari üretime girdiğini söyledi.

"Bir 20 yıl daha sürebileceğini ve ondan sonra bir 20 yıl daha sürebileceğini söylüyor, bilmiyoruz.

"Ve her şeyin hazır olduğu hakkında konuşmayı bırakmalıyız.

“Kesinlikle uzun, çok uzun bir süredir, onlarca yıldır toplu grafit anotlar. Ve teknik olarak başka şeyler mümkün olsa bile, grafit aslında çok güvenlidir, farklı yargı alanlarında çok yapılabilir."

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER