Afşin-Elbistan B Termik Santralinde Üretime Ara Verdi!
MADENTürkiye’nin en büyük termik santrali olma unvanını elinde bulunduran Afşin-Elbistan B Termik Santrali, 10 Şubat 2011’de Çöllolar havzasındaki dev göçük sonrasında kömür sıkıntısı ile boğuşmaya başladı.
Ülke genelindeki enerji üretiminde önemli bir yere sahip olan dev enerji tesisine, 2012 yılında Sivas’ın Kangal ilçesinden 450 bin ton kömür taşındı.
Aradan geçen süre sonunda santralin kömür ihtiyacı, Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi’nden karşılanmaya başlandı. Kömür temini, 2018 yılına kadar devlet eliyle yapılırken saha bu yılın sonunda özel sektöre devredildi. Çelikler Holding'in işlettiği AEL kömür sahasında 27 Aralık 2020 gecesi göçük meydana geldi. Milyonlarca ton toprağın kayması, kömür sahasındaki üretimin aksamasına neden oldu. Yaşanan göçük sonrasında kömür arzındaki sıkıntıdan nasibini alan Afşin-Elbistan B Termik Santrali, stok sahasındaki kömürün bitmesiyle birlikte 15 Ocak 2021’de enerji üretimini durdurmak zorunda kaldı.
Bu süre zarfında, Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde kazanların ilk ateşlemesi için doğalgaz kullanmasını sağlamak için çalışmalarda sona gelindi. Santralin 3.ünitesinin doğalgaz dönüşümü tamamlandı ancak kömür krizi nedeniyle test işlemleri yapılamadı.
Özel sektörün işlettiği Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) sahasındaki kömürün kalorisinin düşük olduğu (1150 kcal) gerekçesi ile 1100 kilometre uzaklıkta bulunan Manisa’nın Soma ilçesinden kömür (4500 kcal) getirilmesi kararlaştırıldı. Santrale, tırlarla 9 bin ton kömür sevkiyatı yapıldı. Afşin-Elbistan Linyitleri sahasından gelen takviye kömürle birlikte harmanlama yapıldı. Santralin 3.ünitesinde biten doğalgaz dönüşümü ile birlikte kazanlar 150 gün sonra yeniden ateşlendi. Ancak dev tesis, stok sahasındaki kömürle sadece 3 gün çalışabildi. Kömürün bitmesinin ardından üretim de ileri bir tarihe kadar durduruldu.
Kaynak: Emre BİLİCİ- Cevher Hazırlama Mühendisi
İlginizi Çekebilir