© Yeraltı Haber 2021

Akçakoca’da (Karasu - Şile Karayolu) Heyelan

Karasu - Şile Yolu’nun Hasançavuş mevkiinde meydana gelen heyelan nedeniyle karayolu geçici olarak ulaşıma kapatıldı.

Akçakoca’ya 12 km mesafede olan bölgede yapılan incelemede asfalt yolda derin çatlaklar ve heyelana bağlı gelişen oturmalar olduğu tespit edildi.

Yapılan incelemede, heyelan rehabilitasyon çalışmalarıyla ilgili olarak temel araştırma sondaj çalışmalarının başladığı görüldü.

Teknik Değerlendirme

Bölgede yapılan ilk incelemede hareketin iki istinat duvarı arasında desteksiz olan kesimde meydana geldiği tespit edilmiştir. Her ne kadar idealize zemin profili ve heyelan mekanizması devam etmekte olan temel araştırma sondajlarıyla belirlenecek olsa da hareketin, ayrışmış zayıf birimler içerisinde gerçekleştiği ve dairesel ya da dairesele yakın bir yenilme yüzeyine sahip olduğu düşünülmektedir.

Geçmiş uydu görüntülerinden ve yerinde yapılan incelemelerde, heyelanın Şile yönünde bakım onarım yapılmış yaklaşık olarak 70 m uzunluğunda bir kesim tespit edilmiştir. Bu aralıkta istinat duvar ve fore kazık uygulaması yapılmıştır. Yamaç tarafındaki taş tahkimata bakıldığında, bu uygulamanın daha önceden bu kesimde meydana gelen bir heyelan sebebiyle yapıldığı düşünülmüştür. Aşırı yağışlarla tetiklenen stabilite problemi, istinat duvarı yapılmayan aralıkta gözlenmiştir.

MTA Yerbilimler Portalı’nda yapılan araştırmada bölgede daha önceden aktif bir hareketin (kırmızı taralı alan) haritalandığı da ayrıca tespit edilmiştir.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER