© Yeraltı Haber 2021

Akkuyu Nükleer Santrali Yapımı Hızla Devam Ediyor!

Akkuyu Nükleer Santrali Yapımı Hızla Devam Ediyor!

Türkiye’nin uzun zamandır gündeminde olan, yaklaşık dört yıl önce inşaatına başlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nde üçüncü güç ünitesinin temeli atıldı.

Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşasının tamamlanması halinde Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olacak. İnşaata 2017 yılında başlanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Akkuyu Nükleer Güç Santrali üçüncü ünitesinin temel atma töreni canlı bağlantı ile gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin canlı bağlantı ile katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamasında “Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak Akkuyu, yıllık 35 milyar kilovatsaat elektrik üreterek, ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacak.” İfadelerini kullandı.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne (NGS) dair yaptığı açıklamarında  “"Akkuyu, 2023 yılında, yani Cumhuriyetimizin 100. yılında, enerji üretmeye başlayacak. Türkiye, o gün yepyeni bir enerjiyle tanışacak." cümlelerine yer verdi.

Türkiye'nin nükleer enerji alanındaki projelerimizin hızla devam ettiğini de açıklayan Dönmez, "Bugün nükleer enerji yolculuğumuzun en önemli kilometre taşlarından birini daha geride bırakıyoruz. Türkiye için yarım asrı aşan bir rüya daha gerçek olma yolunda hızla ilerliyor. Bugün üçüncü reaktörün temelinin atılmasıyla hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk. İnşallah seneye de dördüncü ve son reaktörün temelini birlikte atarız. Akkuyu, 2023 yılında, yani Cumhuriyetimizin 100. yılında, enerji üretmeye başlayacak. Türkiye, o gün yepyeni bir enerjiyle tanışacak. Akkuyu, 2023 yılında, yani Cumhuriyetimizin 100. yılında, enerji üretmeye başlayacak. Türkiye, o gün yepyeni bir enerjiyle tanışacak." dedi.

AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacaktır. Bu santral Akdeniz kıyısında bulunan Mersin’de inşa edilmektedir. Akkuyu sahası, imzalanan Türkiye ve Rusya devletlerarası anlaşma sonucunda Rus kamu şirketi Atomstroyexport'a teslim edilmiştir. Rus kamu şirketi buraya kendi imkanları ile nükleer santral inşa edecektir. 1. ve 2. ünitelerde üretilecek elektriğin yüzde 70’i ile ünite 3. ve 4. ünitelerde üretilen elektriğin yüzde 30’unu her ünitenin devreye girmesinin ardından 15 yıl boyunca Türkiye Cumhuriyeti tarafından 12.35 ABD senti/kWh tarifesiyle satın alınacaktır. Santralin 2023 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER