© Yeraltı Haber 2021

Almanya, Jeotermal Akışkandan Lityum Üretecek!

EnBW ve Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü KIT, Almanya’da jeotermal akışkandan elektrikli araçların bataryasına lityum üretmek için yeni bir proje tasarlıyor.

Jeotermal kaynakların içinde altın, gümüş, magnezyum ve lityum başta olmak üzere çok sayıda maden ve mineral de yer almaktadır. Gelişen teknoloji ile beraber elektrikli araçların hızlı bir şekilde yaygınlaşması bu minerallerin ayrıştırılması çalışmalarının başlamasına sebep oldu. Bu çalışmalardan biri de Almanya’da yürütülüyor. Alman enerji şirketi EnBW ve Almanya'nın en büyük ve en prestijli araştırma ve eğitim kurumlarından biri olan Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü - KIT, Almanya'da Baden-Württemberg eyaletinde yer alan Bruchsal kentinde jeotermal akışkandan lityum çıkarmayı hedefliyor. EnBW’nin, Yukarı Ren Bölgesi'nde yer alan sahasındaki jeotermal kaynaklardan yılda 200 bin elektrikli araba bataryasına yetecek kadar lityumun elde edilebileceği düşünülüyor.

Proje Kapsamında 1 Yıl Boyunca Testler Yapılacak

EnBW ve Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü KIT, söz konusu sahadaki jeotermal enerji santrali olan 0,5 MW (550 kW) kurulu güce sahip Kalina çevrimli santralinde yeni bir prototipi yıl sonuna kadar deneyecek. Prototip bir yıllık süreçte incelenerek testler yapılacak. Yapılan testlerden başarılı sonuç elde edilmesi durumunda sistem faaliyete geçirilecek.

Lityum üretim kaynaklarından olan Güney Amerika tuz göllerinden ve Avustralya sert kayalarından farklı olması planlanan projenin belirleyici avantajları da var.

Bu avantajlar:

1-Mevcut altyapı, her yıl iki milyar litreye kadar termal suyun aktığı jeotermal sistemler tarafından kullanılmaktadır.

2-Normal madenciliğin aksine, neredeyse hiç aşırı yük yoktur ve arazi kullanımı minimum düzeydedir.

3-Termal su, proje kapsamında kullanılmasının ardından yer altına geri basıldığı için zararlı bir madde açığa çıkmıyor ve jeotermal elektrik ve ısı üretimi kesintiye uğramamaktadır.

4-Lityum, jeotermal sistemin termal su döngüsünde saatler içinde sürekli olarak çıkarılabilirken, Güney Amerika tuz göllerinde zenginleştirme birkaç ay sürer ve büyük ölçüde hava durumuna bağlıdır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER