© Yeraltı Haber 2021

Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu!

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin (EMİB), Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirdiği Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması ödül gecesinin ikincisi bu yıl Efes Antik Kenti’nde düzenlendi.  Sektörü geliştirmek ve katma değerli ürün ihracatına yönelimini artırmak hedefiyle bu yıl ihracat yapan 30 adet mermer firmasına da farklı kategorilerde ödüller verildi.

Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması ödül gecesine; Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü (MAPEG) Cevat Genç, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu ve Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu gibi önemli isimler katıldı.

“16 STK Güçlerimizi Birleştirerek İhracatımızı Arttırdık”

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya törende yaptığı konuşmasında, "Bu akşamki törenimizde; 2020 yılında Birliğimizin gerçekleştirdiği 582 milyon dolarlık doğal taş ihracatına altı kategoride en çok katkı sağlayan 30 firmamıza altı ayrı kategoride ödüllerinin takdimini gerçekleştirdik. Sektörümüze bir ömür boyu hizmet eden bir Duayen ismimize de Ege Maden İhracatçıları Birliği Onur Ödülünü takdim etme mutluluğunu yaşadık. Türk madencilik sektörü olarak 2021 yılının Ocak - Eylül ayında 'İnadına üretim, inadına ihracat' sloganıyla hareket ederek, Madencilik Platformundaki 16 STK güçlerimizi birleştirerek ihracatımızı yüzde 48 arttırarak 3 milyar dolardan 4,4 milyar dolara taşıdık. 2021 yılı sonunda ihracatımızın 6 milyar dolara ulaşacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Doğal Taş İhracatında Büyük Artış

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer’de törende bir konuşma yaparak, "Her birimizin bildiği üzere dünya maden rezervleri açısından belli başlı madenlerde zengin olan Türkiye, doğal taş özelinde de son derece stratejik bir konumda bulunmakta. Dünya doğal taş ithalatı 2020 yılında 15,1 milyar dolardı. Bunun yaklaşık yüzde 38'ini, yani 5,8 milyar dolarını mermer ve traverten ithalatı oluşturuyor. Türkiye'nin Dünya sıralamasına baktığımızda doğal taş genelinde Çin ve Hindistan'dan sonra ihracatta yüzde 10,3'lük pay ile 3. sırada yer aldığını görüyoruz. Mermer-traverten ihracatı ve üretiminde ise dünyada ilk sıradayız.

Bu yılın ilk 9 aylık dönemine baktığımızda ise; 4,38 milyar dolarlık maden ihracatımızın yüzde 36'sını doğal taş ihracatı oluşturduğunu görülmekte. Bu dönemde, 1,56 milyar dolar olan toplam doğal taş ihracatımızda 2020 yılının aynı dönemine oranla yüzde 29 artış yaşadık. Pandemi öncesi dönem ile karşılaştırdığımızda ise doğal taş ihracatımızda 2019 yılının aynı dönemine oranla yüzde 14 artış yaşandığını görüyoruz" dedi.

Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışmasının Amaçları

-Doğal taş ihracatında tasarım açısından güçlü, üretilebilir, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir projeler geliştirmek,

-Doğal taş ihracatına yönelik rekabet gücünü artırmak,

-Sektörün gelişimine ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak,

-Doğal taş sektöründeki firmalar ile sektöre ilgi duyan profesyonel ve öğrenci düzeyindeki tasarımcı, mimar ve iç mimarları sektörle buluşturmak ve bu alandaki başarılı tasarımcıları ödüllendirmek,

-Türkiye’de yapı kültürüne ve eğitimine katkıda bulunmak, yaratıcı fikirleri, projeleri desteklemek,

-Türk doğal taş sektöründe tasarım ve uygulamanın önemini vurgulamak ve tasarım fikrini teşvik
etmek,

-Teknolojik imkanları kullanarak, yakın gelecekteki yaşam biçimlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER