© Yeraltı Haber 2021

Antarktika'dan Gelen Mineraller, Mars'ta Potansiyel Yaşanabilecek Yerlere İpucu Veriyor

Antarktika'dan alınan malzeme örneklerinde bulunan mineraller, bilim insanlarının Mars'ın yüzey ve yeraltı ortamını daha iyi anlamalarını sağlayabilir ve potansiyel olarak yaşanabilir yeraltı konumlarının yerlerini gösterebilir.

Frontiers in Astronomy and Space Sciences dergisinde yayınlanan yakın tarihli bir makalede, Gezegen Bilimleri Enstitüsü'nde araştırmacı olan baş yazar Elizabeth C. Sklute, Antarktika'daki Taylor Buzulu tuzlu suyunun, muhtemelen binlerce yıldan beri izole edilmiş bir yeraltı su kütlesinden aktığını açıklıyor. Tuzlu suyun aktığı son bölge Blood Falls olarak adlandırıldı.

Tuzlu su akışı, gelişen bir mikrobiyal yaşam topluluğuna ev sahipliği yapan bir yeraltı ortamının yüzey tezahürü olan malzemeyi çökeltmektedir.

Sklute'a göre, başlangıçta tuzlu su berraktır, ancak tortu yüzeyde zamanla kızarır ve Blood Falls adını alır.

Tennessee Üniversitesi'nden bilim adamları, aralıklı tuzlu su deşarjı örnekleri topladıktan sonra, Sklute'un ekibi bunları Fourier dönüşümü kızılötesi, Raman, yakın kızılötesi görünür ve Mössbauer spektroskopileri kullanarak test etti.

Numuneler ayrıca kimya için mikroprob ve endüktif olarak eşleştirilmiş plazma optik emisyon spektroskopisi ve mineraloji, kristalografi ve kimya için X-ışını kırınımı, taramalı elektron mikroskobu ve transmisyon elektron mikroskobu kullanılarak karakterize edildi.

Sklute, "Kuru örnekler aldık ve onları farklı dalga boylarında ışık tutarak analiz ettik" dedi. "Işığın her dalga boyu, bir numunedeki bağların ve atomların farklı bir şekilde reaksiyona girmesini sağlar. Hepsini bir arada kullanmak, orada ne olduğunu anlamamızı sağlıyor.”

Araştırmacı, ekibinin küçük bilgilerin her birini aldığını ve bütün bir görüntü oluşturmak için bunları birbirine yapıştırdığını açıkladı. Daha sonra numuneleri oluşturan bağları veya atomları anlamak için farklı teknikler kullandılar.

Bilim adamı, "Bu teknikleri birleştirerek, bu Mars analog bölgesinin ayrıntılı mineralojik topluluğunu belirledik ve tortunun çoğunlukla karbonatlar olduğunu ve Bloody Falls'un kırmızı renginin, çözünmüş demir iyonlarının (Fe2+) açığa çıktıkça oksidasyonundan olduğunu öğrendik. havaya, muhtemelen diğer iyonlarla kombinasyon halinde." diye açıkladı.

"Bu tuzlu su, genellikle dünyada meydana gelen ferrik (Fe3+) mineraller oluşturmak yerine, demir ve klor ve sodyum gibi bir dizi başka element içeren amorf (uzun menzilli yapısı olmayan) nanokürelere dönüşmektedir."

Sklute, Curiosity gezgini tarafından Mars'taki Gale Krateri'nde amorf malzemelerin her yerde bulunduğuna dikkat çekti.

“Bugüne kadar Mars'taki amorf malzemenin neyden oluştuğunu belirleyemedik” dedi. “Dünyadaki doğal bir ortamda benzer olabilecek bir malzeme bulmak gerçekten heyecan verici. Bunun bir biyo-imza olduğunu söylemiyoruz çünkü mikroplar tarafından değil, mikropların yaşadığı kimya tarafından üretiliyor. Ancak bize başka bir donmuş dünyaya bakmamız için bir yol haritası veriyor.” Dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER