Ariana Reources Kepez’deki Jeofizik Sonuçlarını Açıkladı
MADENAvrupa’da Altın madenciliği AİM listesinde yer alan maden arama ve geliştirme şirketi Ariana Resources Kızıltepe, Kuzey Kepez ve Kepez Merkez bölgelerinde gerçekleştirdiği jeofizik araştırmalarının olumlu sonuçlarını duyurdu.
Sonuçlardan Öne Çıkanlar:
Kepez Merkez içerisinde tespit edilen üç önemli hedef alan, altın ve gümüş mineralizasyonu potansiyeli göstermektedir.
En son jeofizik verilerden elde edilen sonuçlar, Kepez Merkez’de tamamen bozulmamış, düşük sülfidasyonlu bir epitermal damar sisteminin varlığını desteklemektedir.
Yüksek dereceli Kepez Kuzey bölgesinde, daha fazla sondaj testine tabi tutulması gereken ek arama potansiyeli belirlendi.
Genel Müdür Dr. Kerim Şener Yorumladı:
"Kepez bölgesinde gerçekleştirilen en son jeofizik araştırmaların sonuçları bizi oldukça cesaretlendiriyor. Kepez Merkez’de bir silis örtüsünün altında korunan, bugüne kadar çok yüksek dereceli gümüş mineralizasyonu ile ilişkili, potansiyel olarak tamamen bozulmamış bir epitermal damar sistemi belirledik." yaklaşık 400 g/t Ag ve yaklaşık 1,5 g/t Au düşük dereceli altın. Kepez Merkez'in kuzey kesiminde gerçekleştirilen ilk sondaj, düşük sülfidasyonlu bir epitermal damar sisteminin en üst kısımlarına işaret eden geniş silisleşme zonları ve kuvars damarı dokuları belirlemiştir. Kepez Kuzey'de yüksek tenörlü altın cevherleşmesinin varlığı ve Kepez Merkez bölgesinin her iki yanında Kepez Güney'de yüksek tenörlü altın keşfi, bu sistemin büyük bir yeni keşif haline gelebileceğini gösteriyor.
Kepez Merkez, çeşitli cevherleşme, alterasyon ve jeokimyasal özelliklerle karakterize edildi ve diğerleri arasında, bir epitermal sistem içindeki potansiyel bonanza-zone’un yakınında bulunan derin bir sondaj hedefi için potansiyel önermekte. Önemli ölçüde aşınmış bir epitermal sistemi temsil eden Kızıltepe'nin aksine, Kepez Merkez, tüm sistemi korumuş gibi görünüyor ve bu da onu son derece zorlayıcı bir keşif hedefi haline getiriyor. Bunlar, geniş Kızıltepe Sektörü'nden yıllardır bildirdiğimiz en heyecan verici keşif sonuçlarından bazıları ve önemli bir keşif yapmak için gerekli çalışmaları yapmak için son derece motiveyiz."
Jeofizik Programının Detayları
Bu güncelleme, Kızıltepe Sektörü boyunca belirli alanların ve çeşitli olasılıklarının kapsamlı bir incelemesi, dolgusu ve yeni jeofizik araştırmasına ilişkin bir dizi güncellemenin ikinci bölümünü içermektedir. Birinci bölüm, daha önce 22 Şubat 2023'te Kızıltepe maden sahasına odaklanan bir duyuruda ele alınmıştı. Son jeofizik programlar, güneybatıda Kızıltepe madeninden kuzeydoğuda Kızılçukur Projesi'ne uzanan kuzeydoğu yönlü mineralize bir bölge olan Sındırgı Altın Koridoru içinde yer alan dört prospekt üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, Kızıltepe maden sahası, Kepez Merkez, Kepez Kuzey üzerinde IP/Özdirenç araştırmaları ve Kızılçukur üzerinde bir İnsansız Hava Aracı ("İHA") manyetik araştırmasını içermektedir.
Şekil 1: Sındırgı Altın Koridoru, tanımlı beklentiler ve şu anda kapsadığı alanlar ile jeofizik veri setleri.
Bu güncellemede bildirilen jeofizik sonuçlar, toplam 4 km²'lik bir alanı kapsayan Kepez Merkez ve Kepez Kuzey prospektüslerinden (Şekil 2) alınmıştır. Ek olarak, Kepez Batı'dan gelen tarihi veriler şu anda yeniden işleniyor ve yorumlanıyor. Kızılçukur'daki İHA manyetik araştırmasının sonuçları şu anda işlenmekte ve gözden geçirilmektedir.
Şekil 2: Kepez Merkez ve Kuzey Kepez üzerindeki jeofizik IP/Özdirenç araştırma hatlarını gösteren genel bakış haritası.
Kepez Merkez
2022'nin sonlarında, toplam uzunluğu 16,8 km olan 200 m aralıklı 10 kuzeybatı-güneydoğu yönlü IP/Direnç profilinden veri toplandı. Zaman alanında çalışan bir Canada GDD TxII-5000W vericisi ve bir France Iris Elrec Pro 10 alıcısı kullanılarak 25 m elektrot aralığına sahip bir kutup-dipol dizisi kullanıldı. Topografya altındaki araştırma verilerinin düşey sınırı yaklaşık 200m'dir. İnceleme hatları, Kepez Merkez damar sisteminin tamamını kapsayacak şekilde tasarlandı ve yapısal ve mineralizasyon eğilimlerini vurgularken, verilerin dikey sınırları içinde orta ila derin hedefleri belirlemeyi amaçladı.
Kepez Merkez, toplam 1.800 m boyunca uzanır ve kuzeydoğu-güneybatıdan kuzey-güney doğrultulu bir birincil yapı boyunca uzanan volkanik birimler opal, kalsedon ve silis ikamesi ile ilişkilidir. 2-4 m genişliğinde ve 3 m yüksekliğe kadar olan büyük kalsedon-kuvars damarı çıkıntıları en iyi Kepez köyünün kuzeybatı çevresinde, Kepez Merkez 'in kuzey bölgesinde yüzeylenmekte. 2021'de, bu alanda önemli bir altın sonucu olmadan ilk karotlu sondaj deliği tamamlandı. Bununla birlikte, düşük sülfidasyon dokuları gösteren kuvars yakalandı ve bu da silika varlığını akla getirmektedir. Ek olarak, taşınabilir XRF toprak numuneleri, düşük sıcaklıkta bir epitermal ortamı düşündüren anormal seviyelerde arsenik, antimon ve kükürt tanımladı.
2013 yılında, Kepez Tepesi'nin batı tarafındaki dik yamaçlarından alınan örneklerde, Kepez Merkez’in oldukça gümüş zengini bir uzantısı tespit edilmiştir. Bunlar, 383,0 g/t Ag + 1,50 g/t Au, 234,0 g/t Ag + 1,73 g/t Au ve 196,0 g/t Ag + 1,51 g/t Au derecelerini verdi (23 Eylül 2013 tarihli duyuru).
Kepez tepesindeki kuvars damarlarının yüzeylenmelerinin, epitermal damar sisteminin üstünü temsil ettiği sonucuna varılmıştır, burada değerli metal konsantrasyonu tipik olarak düşüktür veya yoktur (Şekil 3 ). Kepez Tepesi'nin aşağı yamacındaki ginguro-bantlı kuvars damarlarının yüzeylemeleri, "düşük-orta tenörlü değerli metal aralığı"nın en üst bölgesini temsil edecek şekilde yorumlanmıştır (Şekil 3).
Kepez Merkez IP/Özdirenç araştırmasının sonuçları, genel olarak kuzeydoğu-güneybatı yönlü bir dizi IP ve özdirenç anomalisi göstermektedir (Şekil 3). Yüzeylenen Kepez Merkez tepesinde kuvars damarları, kuzeybatıya eğimli yüksek dirençli bir işaret ile son derece iyi bir korelasyon gösterir.
Şekil 3: Enine kesitte (solda) gösterilen tipik bir düşük sülfidasyonlu epitermal damar sisteminin mineralizasyon modeli ve Kepez Merkez damar sisteminin 3D özdirenç modeli mavi olarak yorumlanan yapılar, daha derin epitermal sistemi test etmek için kırmızı olarak önerilen delme yerleri (sağda).
Özellikle kuzeydoğuda (Hat 6) belirtilen orta ila yüksek dirençlilik anomalilerii, sistemi koruyan ve çevredeki arazide yerel bir yüksek nokta oluşturan büyük bir silis başlığını temsil edecek şekilde yorumlanır. Orta derinlik seviyelerinde, yüklenebilirlik anomalilerinin yoğunluğu artar, bu da muhtemelen düşük sülfidasyonlu epitermal sistemin gelişimi ile ilişkili sülfür minerallerinin ve/veya kil değişiminin varlığını gösterir.
Kepez Merkez 'deki IP jeofizik araştırmasından üç farklı tipte hedef tanımlanmıştır:
1.Proje alanının kuzey-doğu ucunda ve orta bölgesinde, IP özdirenç anomalileri, muhtemelen konsolide olmayan kaya kütlesinden dolayı yüzeyde peak yapar. Kepez Kuzey yamaçlarında da benzer peak durumları görülmektedir. Bu yüzey özdirenç peaklerinin önemini anlamak ve mineralize malzeme barındırma potansiyellerini test etmek için numune alma, hendek açma ve/veya delme yoluyla daha fazla araştırma yapılması gerekir.
2. Yine çalışma alanının kuzey-doğu ve orta bölgesinde yer alan sığdan yüzeye yakın özdirenç anomalileri önemli değerler göstermektedir . Bunlar, Kepez Merkez bantlı ginguro-kuvars mineralizasyonu ve bir dizi küçük çalışma ile ilişkili görünmektedir. Bu konumların bir dizi yakın aralıklı sığ sondaj ile test edilmesi beklenmektedir.
3. Derin (>150m) yüklenebilirlik anomalileri, Kepez Merkez sisteminin korunmuş ve tam bozulmamış düşük sülfidasyonlu bir epitermal damar sistemi olarak derinlikte devam ettiğini göstermektedir. Bu derin hedeflerin bir kısmı Kepez Merkez’in kuzeybatı yamacında test edilecek.
Kepez Kuzey
Veriler, 100m aralıklı ve toplam uzunluğu 2.75km olan doğu-batı yönelimli 5 IP/Direnç profilinden toplanmıştır (Şekil 4). Bu hatlar, Kepez Kuzey kaynak alanını kapsayacak şekilde, bilinen mineralizasyon alanlarını test etmek ve ardından hatları, mineralizasyonun sürekliliğini önerebilecek IP işaretlerini aramak için kuzeye ve güneye uzatmak üzere tasarlandı.
Kepez Kuzeyi, dasitik piroklastik ve ofiyolitik kayaçlar arasındaki dokanakta ve 50° batıda konumlanmıştır. Bu damardaki altın mineralizasyonunun çoğunluğu, doğrultu boyunca yaklaşık 150 m'lik sınırlı bir bölge içinde barındırılan bir matris destekli hidrotermal kuvars breşinde meydana gelir. Bu alan başlangıçta sistematik kaya testeresi örneklemesi ve sondajından elde edilen önemli altın kaliteleri ile tanımlandı ve daha sonra 2022'de çıkarıldı. Madencilik yoluyla elde edilen tenör kontrol verileriyle birleştirilen en son jeofizik, yüksek dereceli mineralizasyon bölgesinin 50° eğimli düzlem boyunca güneybatıya doğru daldığını gösteriyor ve bu kavramın sondajla daha fazla test edilmesi bekleniyor.
Şekil 4: Açık ocaklı (siyah) Kepez Kuzey damar sisteminin (kırmızı) 3 boyutlu özdirenci (üstte) ve IP modeli (altta).
Özdirenç anomalisi, kuvars damarının çok benzer bir eğim açısıyla 150 m daha kuzeye devam ettiğini doğrulamaktadır. Bu alan, güneye doğru yüksek dereceli mineralizasyonun aşağı dalma alanları ile birlikte daha fazla sondaj için bir öncelik olacaktır. Ek olarak, yüklenebilirlik anomalilerinin karakteri kuzeyden güneye değişir. 2022 yılında Kepez Kuzey Rezervi'nde madenciliğin tamamlanmasının ardından, ocak duvarlarında açığa çıkan jeoloji, altın mineralizasyonu üzerindeki kontrollerin daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır. Taban duvarı bloğunda karşılaşılan sülfit mineralizasyonu, gelecekteki sondaj testleri öncesinde güneydeki şarj edilebilirlik anomalilerinin yorumlanmasına rehberlik eder.
İlginizi Çekebilir