© Yeraltı Haber 2021

Avrupa Adalet Divanı’nın Kömür Madeni İle İlgili Kararı!

Avrupa Adalet Divanı, Polonya’nın Çekya ve Almanya sınırındaki Turow linyit kömür ocağının geçici olarak kapatılması kararını verdi.

Polonya’da kamuya ait enerji şirketi tarafından işletilen madenin çalışma süresinin uzatılması ve faaliyet alanının daha fazla genişletilmesi girişimi üzerine Prag, Avrupa Adalet Divanı’na başvurmuştu.

Prag'ın mart ayında yaptığı başvuru doğrultusunda incelemelerde bulunan ve karara bağlayan Avrupa Adalet Divanı, Polonya’daki madenin "Çekya’daki yeraltı su seviyesini düşürdüğü ve havasını kirleterek, bölgedeki Çek halkına zarar verdiği" görüşüne vardı.

Madenin faaliyetlerinin geçici olarak ara vermesini isteyen Avrupa Adalet Divanı, Prag’ın şikayetiyle ilgili nihai kararın daha sonra açıklanacağını belirtti.

Almanya’da Şikayetçi!

Prag’ın başvurusu dışında Polonya sınırındaki Alman kenti Zittau, yine aynı sebeple Turow madenini ocak ayında Avrupa Adalet Divanı’na şikayet etmişti. 

Bugüne kadar 930 milyon ton linyit kömürünün çıkarıldığı Turow maden yatağında, mevcut 260 milyon ton kömürün çıkarılmayı beklediği tahmin ediliyor.

Polonya'nın enerjideki en büyük yatırımı kömür

Polonya, enerji ihtiyacının yüzde 48’ini kömür madenlerinden karşılıyor. Bunun yüzde 17’si de Turow maden yatağından sağlanıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER