© Yeraltı Haber 2021

Avrupa Komisyonu Yeni Kritik Mineraller Mevzuatını Duyurdu

AB, nadir toprak elementleri talebinin bu on yılın sonuna kadar beş kat artmasını bekliyor.

Avrupa Komisyonu, lityum ve nadir toprak elementleri gibi minerallerin arzını artırmaya yardımcı olmak için Avrupa Kritik Hammadde Yasası adlı yeni bir yasa teklifi hazırladı.

Öneri, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından yıllık Birliğin Durumu konuşmasının bir parçası olarak duyuruldu.

Leyen, Avrupa Birliği'nin (AB), nadir toprak elementlerinin %90'ının ve lityumun %60'ının işlendiği Çin dahil olmak üzere ülkelere kritik mineral bağımlılığını azaltmayı planladığını söyledi.

“O kadar da iyi olmayan haber şu ki, bir ülke piyasaya hakim.

"Yani petrol ve gazla aynı bağımlılığa düşmekten kaçınmalıyız."

AB, yeni mevzuat aracılığıyla, tedarik zinciri boyunca, çıkarmadan rafinasyona ve işlemeden geri dönüşüme ve ayrıca rezerv biriktirmeye kadar potansiyel projeleri belirlemeyi amaçlıyor.

AB, nadir toprak elementleri talebinin bu on yılın sonuna kadar beş kat artmasını bekliyor.

Ülkelerin yeşil ekonomiye geçişine yardımcı olmak için yeterli miktarda lityum ve nadir toprak kaynağı sağlamak için Leyen, Şili, Meksika ve Yeni Zelanda ile ticaret anlaşmalarını onaylamanın yanı sıra Hindistan ve Avustralya da dahil olmak üzere ortak ülkelerle görüşmeleri ilerletmeyi düşünüyor.

Leyen'in duyurusunu memnuniyetle karşılayan endüstri birliği Avrupa Alüminyum genel müdürü Paul Voss şunları söyledi: “Kritik Hammaddeler Yasası, hammaddelerde sürdürülebilir büyümeyi ve stratejik özerkliği desteklemek için doğru yönde atılmış bir adımdır.”

Ancak 'kıt' veya 'nadir' olarak kabul edilmeyen Avrupa hammaddeleri geride bırakılmamalıdır. Politika yapıcılar, tüm hammadde endüstrileri için tedarik güvenliğini artırmaya, daha fazla yatırım elde etmeye ve değerli ikincil hammaddeleri geri kazanmak için geri dönüşüm kapasitesini artırmaya yardımcı olacak önlemler almalıdır.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER