© Yeraltı Haber 2021

Avrupa'ya Uzanan Son Gaz Boru Hattı TANAP Olabilir!

Türkiye, doğal gazda bölgesinde önemli işlere imza atmaya hazırlanıyor… AB'nin doğal gaz tüketimini hidrojenle düşürmeyi hedeflediğini belirten uzmanlar, TANAP'ın Avrupa'ya uzanan son doğal gaz boru hattı olabileceğini düşünüyor.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliğine (GAZBİR) bağlı Gazbir-Gazmer tarafından düzenlenen 'Doğal Gaz ve Hidrojen' panelinde hidrojen ve doğal gaz arasındaki ilişki ile ilgili konuşmalar yapıldı.

Türkiye ve Azerbaycan ortaklaşa yürüttüğü başarılı bir proje olan TANAP’ın ülkemiz için önemi çok yüksek. Ancak, Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan da uzun zamandır masada kalan 'EastMed' projesini hayata geçirmek için uğraşlarını sürdürüyor.

Doğu Akdeniz Doğal Gaz Boru Hattı (EastMed Boru Hattı) ile Doğu Akdeniz gaz kaynaklarını Kıbrıs ve Girit üstünden Yunanistan'a ulaştırılması oradan ise Yunanistan üzerinden de İtalya'ya aktarılması planlanıyor.

Dışişleri Bakanlığı Enerji Danışmanı Hüseyin Caner Can katıldığı 'Doğal Gaz ve Hidrojen' panelinde, AB'nin 2050 yılında 'net sıfır karbon' hedefi olduğunu ve Almanya, Fransa, Hollanda, İspanya başta olmak üzere Avrupa'nın farklı ülkelerin de doğal gaz şirketlerinin şebekeye hidrojen enjeksiyonu konusunda aktif projeler yürüttüğü bilgisini verdi.

Can, yayınlanan Avrupa Hidrojen Omurgası İnisiyatifi Raporu’nu işaret ederek bu rapor kapsamında TANAP’ın da Avrupa'nın hidrojen ithal edebileceği güzergahlar arasında yer aldığını belirtti.

TANAP Projesi

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, TANAP, projesinin amacı, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınmasıdır. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Günel Doğal Gaz Koridorunu oluşturmaktadır.

TANAP, Ardahan ilinden başlayıp 20 ilden geçerek Edirne’ye ulaşmaktadır. Edirne’den itibaren, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER