© Yeraltı Haber 2021

Avustralya'dan Rusya'ya Alüminyum Ambargosu

Avustralya Hükümeti bu Pazar günü yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sebebiyle Moskova hükümetine karşı devam eden yaptırımların bir parçası olarak başta alüminyum ve boksit olmak üzere alüminyum tabanlı cevherlerin ihracatını derhal yasakladığını açıkladı.

Avustralya Hükümeti başbakanlık makamı da dahil olmak üzere çeşitli bakanlıklardan yapılan ortak açıklamaya göre “Rusya, alüminyum ihtiyacının yüzde 20’sini Avustralya’dan karşılıyor.” diye belirtti ve devamında ise Avustralya’nın uyguladığı yasaklamanın, Rusya’nın alüminyum üretme kapasitesi ve arzını büyük oranda kısıtlayacağını belirtti.

Avustralya Hükümeti devamında bu durumdan etkilenecek ihracatçılar ve zirve kuruluşçuları için ise yeni pazarlar kurmak ve mevcut pazarları genişletmek için işbirliğinde bulunacağını belirtti.

Avustralya’da Aluminyum konusunda bir başka gelişme ise Anglo-Avustralya madencilik devi Rio Tinto’da yaşanmıştı. Anglo-Avustralya madencilik devi Rio Tinto, Queensland Alumina Ltd'de (QAL) %80 hisseye sahip olup, dünyanın en büyük ikinci alüminyum üreticisi olan Rus Rusal International PJSC ile ortak bir girişimde bulunmaktadır. Ancak geçtiğimiz hafta Avustralya, biri QAL'de hisse sahibi Rus asıllı milyarder Oleg Deripaska olan madencilik sektörüyle bağlantılı iki Rus iş adamına yaptırım uyguladı.

Alüminyuma ilaveten kömür alanında da bir takım gelişmeler yaşandı. Avustralya hükümeti yaptığı açıklamada enerji ihtiyacını karşılamak için Ukrayna’ya en az 70.000 ton kömür bağışlanacağını açıkladı.

 Avustralyakömür üreticileri, son birkaç haftadır Ukrayna ve Polonya gibi Rus kaynaklarına bağımlı olan diğer ülkelerden tedarik çağrıları bombardımanına tutuldu. Açıklamada, "Avustralya Hükümeti, tedarik sağlamak için Avustralya kömür endüstrisi ile birlikte çalıştı" dedi.

Açıklamada, Whitehaven Coal'un hızlı bir şekilde bir sevkiyat ayarladığı ve Hükümetin, malzemeleri mümkün olan en erken fırsatta teslim etmek için şirket ve Ukrayna ve Polonya Hükümetleri ile birlikte çalıştığı belirtildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER