© Yeraltı Haber 2021

Avustralya’nın En Büyük TBM’i West Gate Tüneli’nde

Güney yarımküredeki en büyük tünel açma makinesi (TBM), West  Gate  Tüneli'nde ilerlemeye başladı. Bella adlı devasa TBM,  West Gate Köprüsü'ne alternatif yaratmak için Melbourne'ün batı banliyölerinin altındaki yolculuğuna başladı. TBM’in 4 kilometrelik tüneli 18 ayda bitirmesi hedeflenmektedir. Vida isimli bir başka TBM ise 2.8 kilometrelik tünelde çalışmaya başlayacak.

TBM'ler 15.6 metre çapında ve 90 m uzunluğunda olup her biri 4000 ton ağırlığındadır, bu da yaklaşık 20 Boeing 747 uçağıyla hemen hemen aynı ağırlığa tekabül etmektedir.

Son teknoloji bilgisayarlı navigasyon sistemi ile donatılmışlardır ve günde ortalama 9 metre kazabilirler. Trafik, işletmeler ve sakinler için yer üstünde neredeyse hiç deformasyona neden olmadan yeraltında çalışabilmeleri için özel olarak seçilmişlerdir. TBM'ler,  tünel inşa edilirken günün her saatinde çalışacak, yüksek düzeyde eğitimli uzman bir ekip tarafından yönlendiriliyor.

TBM'ler dünyayı delip geçerken, arkalarındaki mobil fabrika tünelin yapısal ve su geçirmez kaplamasını oluşturmak için devasa beton halkalar kuracak. 20 kişiye kadar olan ekipler daha sonra yol üstyapısını inşa etmek, elektrik, havalandırma ve güvenlik sistemleri kurmak için çalışacak.

Hafriyat malzemesi, Bulla'da Hi-Quality tarafından işletilen özel olarak inşa edilmiş bir tesise götürülecek. TBM'lerin çıkardığı kaya ve toprak malzemeleri toplama hangarı, sürecin kritik bir unsurunun parçası olarak 2019 yılında inşa edildi.

180 metre uzunluğunda ve 90 metre genişliğindeki devasa hangar, TBM'lerden toplanan kaya ve toprağı barındıracak. Tünel çalışmaları sona erdiğinde 16 kilometre uzunluğunda olacak bir konveyör sistemi ile tünele bağlanacaktır.

TBM'ler, imalata başlamadan önce etkin bir şekilde çalıştıklarından emin olmak için proje sahasında kapsamlı bir test ve devreye alma aşamasından geçmiştir.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER