© Yeraltı Haber 2021

Ayvacık-Küçükkuyu Tüneli’nde Işık Görme Töreni Gerçekleştirildi!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Çanakkale Ayvacık-Küçükuyu Yolu T-2 Tüneli Işık Görme törenine katıldı. Törende konuşma yapan Bakan, “Ulaşım yatırımlarımız adına Çanakkale’de tarihi günlerden birini daha yaşıyoruz. Başta Çanakkale ve Balıkesir olmak üzere, bölgeyi etkileyen, Ayvacık-Küçükkuyu Yolu üzerindeki T-2 Tünelimizdeki kazı çalışmalarını tamamladık. Artık tünelimiz de ışığı görüyoruz. Bölgemizdeki turizmin canlanmasıyla, ticaretin artmasıyla araç trafiği de arttı. Trafik sıkışıklığını ortadan kaldırıp; konforlu, güvenli bir seyahat için Çanakkale’yi İzmir’e bağlayan kuzey-güney aksının, bölünmüş yol olarak tek bölümü konumundaki yaklaşık 10 kilometrelik Ayvacık-Küçükkuyu kesiminde yapım çalışmalarımız hızla devam ediyor. Onlarca keskin virajı barındıran ve toplam uzunluğu 5 bin 710 metre olan çift tüp iki adet tünel inşa ediyoruz” ifadelerini kullandı.

80 Milyon Lira Tasarruf Sağlayacağız

Bin 700 metrelik T-1 Tüneli’nde nihai beton kaplama seviyesini geçtiklerini aktaran Karaismailoğlu, 4 bin 17 metrelik T-2 Tünelinde ise ışığın görüldüğünü söyledi. Tünelleri ve yolları barındıran bu projenin, Çanakkale ve İzmir ulaşımının lojistik karayolu altyapısını da güçlendireceği için son derece önemli olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ayvacık-Küçükkuyu kesiminde bulunan ve yaklaşık 50 dakikada geçilebilen Kaz Dağları rampalarını tünellerimiz sayesinde 5 dakika gibi kısa bir sürede geçebileceğiz. Tünel ve yollarımız tamamlandığında, öncelikle trafikte can ve mal güvenliğini temin edecek.  Bölgenin turizm, ticaret ve sosyo-ekonomik gelişimine olumlu etki edecek. Zamandan ve akaryakıttan tasarrufu sağlayarak ülke ekonomisine önemli katkıda bulunacağız. Ayvacık-Küçükkuyu Yolu ve tünellerimizi, hizmete açtığımızda; Çanakkale-İzmir ve Çanakkale-Balıkesir yolu bölünmüş yol standardına kavuşacak. Kaz Dağlarında özellikle yazları yoğun trafik, kış aylarında da mevsim şartları nedeni ile yaşanan zorluklar tamamen ortadan kalkacak. Güzergahtaki trafik kalitesi ve emniyetini de önemli oranda sağlamış olacağız. Yol ve tünellerimizin tamamı hizmete açıldığında mevcut yol 2,5 kilometre daha kısalarak, 9,5 kilometreye düşecek. Böylece; bir yılda ortalama olarak zamandan 72 milyon lira, akaryakıttan 8 milyon lira olmak üzere 80 milyon lira tasarruf sağlamış olacağız. Ayrıca, yıllık 3 bin 65 ton karbon salınımının önüne geçeceğiz. Bu hattımızın hizmete girmesinin bir başka önemi de 1915 Çanakkale Köprüsü ile birlikte, kıtalar arası karayolu bağlantısıyla artacak trafik yoğunluğuna da cevap vermiş olacağız.”

Bölünmüş Yol Uzunluğunu 28 Bin 546 Kilometreye Yükselttik

Türkiye’nin rekabet gücüne ve toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunan; güvenli, ekonomik, konforlu, çevreye duyarlı, kesintisiz, dengeli ve sürdürülebilir bir ulaştırma sistemi oluşturmanın gelecek vizyonunun en önemli unsurlarından olduğunu ifade eden Karaismailoğlu, son 20 yıldır bu hedefle, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim yatırımlarını kat be kat artırdıklarını, dev adımlar attıklarını kaydetti. Son 20 yılda Türkiye’de bölünmüş yol uzunluğunu; 6 bin 100 kilometreden 28 bin 546 kilometreye, köprü ve viyadük uzunluğunu ise 724 kilometreye yükselttiklerinin altını çizen Karaismailoğlu, “Bitümlü sıcak kaplamalı yollarımız; 8 bin 600 kilometreden 29 bin kilometrenin üzerine çıkarttık. Tünel uzunluğumuzu; 50 kilometreden alıp, 12 kat artışla, 651 kilometreye ulaştırdık. Otoyollarımızı ise 3 bin 532 kilometreye çıkarttık. Planlı yaklaşımımızla bu rakamları Cumhuriyet’imizin 100. yıldönümünde çok daha yukarılara çıkaracağız” diye konuştu.

Bakan Karaismailoğlu, sözlerini T1 tünelinin isminin Asos, T2 tünelinin ise Troya olarak değiştirildiğini söyleyerek tamamladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER