© Yeraltı Haber 2021

“Azerbaycan ile Doğal Gaz, Petrol Ortaklığı Yapabiliriz”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Azerbaycan seyahati sonrasında gazetecilerle bir araya geldi. Gazetecilerden gelen, doğal gaz ve petrol arama-çıkarma konusunda Karadeniz’de veya başka bölgelerde Azerbaycan’la bu konuda ortaklık yapılacak mı sorusuna iki ülkenin TANAP ve TAP boru hatlarında var olan ortaklıkları hatırlatarak cevap verdi. Erdoğan, “Örneğin şu anda bizim Türk Petrolleri ile alakalı bir yapımız var. Bu yapıyla birlikte, nasıl şu anda TAP’ta, TANAP’ta birlikteliğimiz varsa, biz değerli dostum İlham Aliyev kardeşimizle böyle bir adımı Libya’da da atabiliriz” dedi.

İki ülkenin petrol ve doğal gaz kaynaklarını değerlendirme konusunda başarılı olduğunu belirten Erdoğan, “Aynı birikim ve deneyim bizde de olduğuna göre, hatta rafinaj olayında da bazı adımlar atmak mümkün” dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ise bu tür adımların atılmasının memnun olduğunu belirtti.

Geniş petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip olan Azerbaycan, kamu enerji şirketi SOCAR vasıtasıyla petrol çıkarma, dağıtma, rafine etme ve petrokimya alanlarında faaliyet göstermektedir. İzmir’de birkaç yıl önce büyük ölçekli rafineri kuran SOCAR aynı zamanda petrokimya tesisi Petkim’in de işletmesini yapmaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER