© Yeraltı Haber 2021

Bakan Karaismailoğlu'ndan Kanal İstanbul ile İlgili Açıklama!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 71. Karayolları Bölge Müdürleri Toplantısı’na katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Karaismailoğlu, konuşmasında Kanal İstanbul projesine de yer verdi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı eski Bakanı Cahit Turhan, Bakan Yardımcısı Enver İskurt ve Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu’nun da katıldığı 71. Karayolları Bölge Müdürleri Toplantısı’nın açılış konuşmasını gerçekleştirdi.  Toplantıda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yatırımları ve projeleri ile ilgili önemli bilgileri kamuoyu ile paylaşan Karaismailoğlu, Türkiye’nin gündeminde olan dev proje “Kanal İstanbul” ile ilgilide önemli açıklamalarda bulundu.  

“Bütçenin yüzde 62’si karayollarımıza aktarılmış, yaptığımız yatırım 670 milyar lirayı aşmıştır” 

2003 yılından bu yana gerçekleştirilen ulaştırma ve haberleşme hamlesi kapsamında yapılan 1 trilyon 86 milyar liranın üzerindeki yatırımlar içinde karayollarının her zaman önemli bir paya sahip olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, “Bu bütçenin yüzde 62’si karayollarımıza aktarılmış, bugüne dek karayollarımızın inşasına ve iyileştirme projelerine yaptığımız yatırım 670 milyar lirayı aşmıştır.  2003-2020 yılları arasında yapılan bu harcamaların şimdiden Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya toplam 395 milyar dolar ve üretime 837,7 milyar dolar olmak üzere katkısı olmuştur. Öte yandan, bu yatırımların etkisiyle yıllık ortalama 1 milyon 20 bin kişilik bir istihdam imkânı doğmuştur” diye konuştu. 

Karayolu ağının gücüne güç katmak için 2003 yılında Acil Eylem Planı kapsamında başlatılan karayolu altyapı geliştirme seferberliğinde önemli mesafeler kat ettiklerini dile getiren Bakan Karaismailoğlu, 19 yıl önce mevcut 6 bin 101 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol ağını 3,6 kat artırarak, 28 bin 204 kilometreye çıkardıklarını kaydetti. Karaismailoğlu, “Bölünmüş yol uzunluğumuzu 2023 yılında 29 bin 514 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. 2003’te sadece 6 ilimiz bölünmüş yollarla bağlı iken, bugün tam 77 ilimiz bu imkâna kavuşmuştur. 2003’te bin 714 kilometre olan otoyol uzunluğumuza, bin 809 kilometre daha ekleyerek, 3 bin 523 kilometreye ulaştırdık. 2003 öncesinde yıllık ortalama 7 bin kilometre asfalt yapılırken, şimdi yılda 14 bin kilometrenin üzerinde asfalt çalışması yapıyoruz” dedi. 

“Dev projemiz Kanal İstanbul Türkiye’nin gündeminde” 

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı projesi ile dünya demiryolu taşımacılığında kısa zamanda söz sahibi olduğumuzu belirten Bakan Karaismailoğlu, bu hat ile Türkiye’nin Pekin’den Londra’ya uzanan orta koridorun ve Demir İpek Yolu’nun en stratejik bağlantı noktası haline geldiğini bildirdi. Karaismailoğlu, “Bildiğiniz gibi dev projemiz Kanal İstanbul Türkiye’nin gündeminde. Bu yüzden Kanal İstanbul projesi gibi Türkiye’nin geleceği için önemli ve stratejik bir projenin çok iyi anlaşılması ve gerekliliğinin doğru anlatılması zaruridir. Dünyanın büyüyen ve gelişen ticaret yolları perspektifinden baktığımızda Kanal İstanbul’un aciliyeti zaten apaçık görülmektedir” dedi. 

Karaismailoğlu, “Karadeniz ve Hazar'daki enerji hareketliliği ve Karadeniz ile Ege kıyılarında yapılan liman yatırımları bizlere şunu gösteriyor: Orta Koridor'un ve Kuzey Güney Koridoru'nun kesişiminde bulunan İstanbul, dünya ticaretinin odak şehri olacak ve Boğazlar'dan geçen yük miktarı her yıl artacaktır. Buna bağlı olarak 2050 yılında yıllık 78 bin gemi geçişinin olacağı İstanbul Boğazı’ndaki olası bir duraksama dünya ve ülke ekonomisini çok ciddi zararlara uğratabilecek bir risk teşkil etmektedir. Kanal İstanbul ise gemi geçişi için ideal bir su yolu olarak projelendirilmiştir.  Bu proje Türkiye’nin vizyon projesi olduğu kadar dünya ölçeğinde bakıldığında da en büyük lojistik projelerinden biridir. Şu an itibariyle, Kanal İstanbul’un proje çalışmaları, imar planları tamamlanmıştır ve ihale hazırlıkları devam etmektedir. Çok yakın bir zamanda bu projeye başlayacak ve kısa sürede tamamlayacak güçte ve kararlılıkta olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim” diyerek, konuşmasını tamamladı. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER