© Yeraltı Haber 2021

Bakanlık, YEKA GES-3 İhalelerine Aday Alanlarını Duyurdu!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Güneş Enerjisi Santralleri-3 (YEKA GES-3) ihalelerinde aday YEKA alanlarını açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 26-29 Nisan ve 24-27 Mayıs tarihlerinde Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği ve "Güneş Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ve Bağlantı Kapasitelerinin Tahsisine ilişkin yapılan yarışmalar kapsamında kazanan firmalar ile 1 Temmuz'da sözleşmeler imzalandığı hatırlatıldı.

Bu firmaların yürüttüğü çalışmalar sonucunda, aday YEKA’ların güneş enerjisine dayalı yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak duyurulmasına yönelik detay çalışmaların sürdürüldüğü bildirilen açıklamada, 35 şehir için seçilen alanlar ilan edildi.

YEKA GES-3 yarışmalarının sekiz gün süren ihalesinde, 30 ayrı tüzel kişi, 74 projeden oluşması planlanan 1000 megawattlık kapasite hakkını elde etmişti.

Kapalı zarf ve açık eksiltme yöntemleri ile yapılan yarışmalarda en yüksek fiyat kilowatt saat başına 35 kuruş olarak belirlenirken, en düşük fiyat kilowatt saat başına 18,2 kuruş olup, kazanan tekliflerin ağırlıklı ortalaması ise kilowatt saat başına 21.5 kuruş olmuştu.

Doğu Anadolu Bölgesi, toplam 300 megawatt elektrik bağlantı kapasitesi ile en yüksek yatırımı yaparken, bunu toplam 270 megawatt elektrik bağlantı kapasitesiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi takip etmişti.

Türkiye'nin güneş enerjisindeki kurulu gücü 7 bin megawatt olup, her yıl bin megawattlık kapasite eklenmesi planlanmakta.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER