Bakır Madeni Yeniden İşler Duruma Geçirilecek!
MADENUganda yaptığı açıklamada, ilgili yatırımcıları, ülkenin batısında önemli oranda kobalt rezervleri de barındıran büyük bir bakır madeninin yeniden işler duruma getirilmesi ile ilgili tekliflerini sunmaya davet ettiklerini duyurdu.
Uganda’nın Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile olan sınırındaki buzla kaplı Rwenzori dağlarının eteklerinde bulunan Kilembe madeninin, Uganda ülke yönetimi jeologları tarafından yapılan ölçümlere göre %1,98 bakır ile %0,17 kobalt olmak üzere yaklaşık dört milyon ton cevher içerdiği öngörülüyor.
Uganda Maliye Bakanı ile Uganda Madencilik Bakanı tarafından dile getirilen ortak açıklamada, "İlgilenen firmaları, Uganda ülke yönetimi ile maden üretimi paylaşım anlaşması imzalayarak madenin yeniden işletilmeye başlamasıyla ilgili tekliflerini sunmaya davet ettik." denildi.
Bakanlar tarafından ayrıca, "Kilembe Madeni’nin yeniden işletilmeye başlanarak geliştirilmesi, Uganda’da sanayileşmeyi kolaylaştıran, önemli istihdam fırsatları sunan ve ulusal geliri artıran bir katalizör etkisi yaratacak.” yorumunda bulunuldu.
Açıklamada Uganda ülke yönetiminin, yatırımcı firmayı ne zaman seçmeyi düşündüğü belirtilmedi.
Kilembe madeninde üretim 1956 yılında başlamıştı, o zaman Kanadalı Falconbridge firması tarafından işletilmekte olan madende düşük bakır fiyatları ile birlikte politik istikrarsızlık yüzünden işletime son verilmesinden önce 1970'lerin başında yılda 18.000 tonluk rakam ile bakır üretimi doruk noktasına ulaşmıştı.
Maden o zamandan beri büyük ölçüde terk edilmiş durumda. Bakanlar yaptıkları açıklamada, Kilembe madeninin şu anda hiç kazılmamış bir rezerv alanı, kazılmış bir maden alanı, bir işleme tesisi, küçük bir hidroelektrik santrali ile kobalt açısından varsıl atıkları içeren atıl bir tesis durumunda olduğunu dile getirdiler.
Madenin yeniden canlandırılmasına yönelik önceki çabalar, emtia piyasalarındaki gerileme ile Çinli bir yatırımcıyla 2013 yılında yapılan ve işlemeyen bir anlaşma nedeniyle başarısızlığa uğrarken madenin işletilmesindeki yıllar süren yavaş ilerleme ve üretim hedeflerinin tutturulamamasının sonucunda sözkonusu anlaşma iptal edildi.
Diğer yandan, bakır sunumu konusunda içinde bulunduğumuz yılın başlarında beliren endişeler nedeniyle bakır fiyatlarının tüm zamanların en yüksek düzeylerine çıkması sonucunda yatırımcılar elektrikli taşıt araçlarında kullanılmakta olan bu metal için yeni kaynaklar aramaktalar.
Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, ülkenin ekonomik büyümesini desteklemek amacıyla ülke topraklarındaki altın, temel metaller, uranyum, nadir toprak elementleri, demir, titanyum, vermikülit (vermikülit, toprağın hava alma kapasitesini ve su drenajını artıran bir doğal mineraldir. Ç.N.) ile elmasları içeren maden varlığının işletilmesini artırmaya istekli görünüyor.
İlginizi Çekebilir