© Yeraltı Haber 2021

Baraj Krizine Birleşik Arap Emirlikleri’nden Müdahale!

Hedasi Barajı konusundaki değerlendirmeler sonucunda taraflar Nil sularının kullanımı sorununun adil şekilde çözülmesi için dört arabulucu olarak Afrika Birliği, ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler liderliğini hedeflediler.

Açıklamanın ardından; Sudan, Etiyopya'nın Mavi Nil üzerinde inşasını sürdürdüğü ve Nil havzası ülkelerini karşı karşıya getiren Büyük Etiyopya Rönesans Barajı (Hedasi) krizinin son bulması için Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ara buluculuk girişimini kabul etti.

Sudan resmi haber ajansı SUNA'nın yaptığı habere göre Başbakan Abdullah Hamduk, 23  Mart tarihinde gerçekleştirdiği kabine toplantısında, Etiyopya ile yaşanan sınır anlaşmazlığı ve baraj kriziyle ilgili girişimler ve ara buluculuk teklifleriyle ilgili bakanlara bilgi aktarımında bulundu.

Bakanlar Kurulu, BAE'nin ara buluculuk girişimini, Sudan'ın "yüksek ulusal çıkarlarını koruma çerçevesinde ilkesel olarak" kabul ettiklerini bildirdi.

Hedasi Barajı Krizi

Kriz; Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında karşılıklı suçlamalar şeklinde herhangi bir uzlaşma olmadan 10 yıldır sürmektedir.

Baraj, Mavi Nil suları üzerine Sudan-Etiyopya sınırına yakın bir bölgede inşa edilmektedir.

Elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ını hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Afrika'nın en büyük baraj projesi olan Hedasi Barajı ile enerji açığını kapatmayı ve komşu ülkelere elektrik satmayı amaçlamaktadır.

Mısır ve Sudan ise su paylarının azalacağı ve barajın taşıdığı güvenlik riskleri sebebiyle barajın dolumu ve işletilmesine karşı çıkmaktadır.

Fotoğraf: middle-east-online.com

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER