© Yeraltı Haber 2021

Beştepe’de Madencilik Sektörü ile İlgili Değerlendirmeler Yapıldı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve bakanlara başta altın, gümüş ve bakır olmak üzere madencilik sektörüyle ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Ayrıca kabinede, yerli üretimi artırarak, maden sektöründe yıllık 20 milyar doları bulan ithalatı azaltmak için atılacak adımların konuşulduğu belirtildi.
Pandemi süreciyle birlikte bakır, nikel, çinko, demir gibi madenlerin fiyatları fazla bir biçimde artışa geçti. Altın ve gümüş maden fiyatları da bu artış kervanına katıldı.

Bu artış, maden gereksinimini ithalat yoluyla karşılayan ülkelerin ekonomilerini zor duruma soktu. Dış girdiye bağlı olan, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerin üretim maliyetleri arttı.

Bu durum, tüm ülkeler için yerli maden üretiminin önemini gözler önüne serdi. Türkiye’nin, maden üretimi yıllık 800 milyon ton. İhracat yıllık 4-5 milyar dolar, ithalat ise 20 milyar doları aşkın bir miktar.

Türkiye'de üretilen madenler içinde en fazla katma değer sağlayan maden altın. Geçen yıl 42 ton altın üretim yapıldı. Bu üretimin, ekonomiye katkısı 2.4 milyar dolar. Buna karşılık 25 milyar dolarlık da ithalat yapıldı. Enerji yönetimi tarafından hedeflenen ise yeni sahaların da devreye girmesi. Bu sahaların devreye girmesi ile 5 yıl içinde 100 ton altın üretimine ulaşılması hedefleniyor.

Enerji Bakanı Dönmez, kabine konuşmasında Türkiye’deki madencilik sektörünün dünü ve bugünüyle ilgili bilgilendirmeler yaptı. Yapılması planlanan projelerden bahsetti. Arama ve üretime yönelik izin süreçlerinin hızlandırılması ile ilgili önemli çalışmalar olduğu aktarıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER