© Yeraltı Haber 2021

Bilecik’te 3.5 Milyon Onsluk Altın İşletmesi Açılıyor

Geçtiğimiz yıllarda Bilecik’te keşfedilen dev altın rezervi cuma günü yapılacak törenle işletmeye açılacak.

CNN Türk muhabiri Ahmet Türkeş büyük altın rezervi ile ilgili gelişmeleri şu şekilde aktardı:

"Keşfedilen altın madeni o kadar önemli ki merak edilen pek çok soru var. Öncelikle ilk soru 2020 yılında keşfedilen altın madeni Bilecik’in  Söğüt ilçesinde keşfedildi. Tarım Kredi Kooperatifi iştiraklerinden Gübretaş’a ait maden sahasında. 109 ton altın rezervi söz konusu yaklaşık 6.5 milyar dolar değerinde.

İlk külçenin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dökülmesi beklenen işletmede, 3.5 milyon onsluk altın kaynağının olduğu tahmin ediliyor.

Bilecik’in  Söğüt ilçesindeki altın madeni 2020 yılında keşfedildi. Tarım Kredi Kooperatifi iştiraklerinden Gübretaş’a ait maden sahasında 109 ton altın rezervi bulunduğu ve bunun 6.5 milyar dolar değerinde olduğu açıklanmıştı.

Söğüt Projesi, Bilecik ili, Söğüt ilçesi sınırları içinde, Söğüt-Eskişehir karayolu üzerinde yer alan, 82050 numaralı işletme ruhsatlı sahada bulunmaktadır.  Bilecik ilinin yaklaşık 35 km. güneydoğusunda, Bozüyük ilçesinin yaklaşık 20 km. kuzeydoğusunda kalan işletmemiz, Söğüt ilçe merkezine 6 km. mesafededir.

Açık Ocak madenciliği, cevherin yapısına göre tasarlanmış olan bir kazı operasyonunun, yeraltına inmeden, örtü tabakasının kaldırılması esasına dayanan bir operasyondur.

Tüm işlemlerin, olabildiğince mekanize olarak gerçekleştirilmesi esastır: dizel-hidrolik delme makinaları, ekskavatörler, loderler, hafriyat kamyonları, greyder, dozer gibi açık ocak madenciliği iş makinaları kullanılır.

Yeraltı madenlerinde yeraltı cevher üretim metodu “Kes & Doldur” madenciliği ve “Ara Katlı Göçertme” madenciliğinin kombinasyonudur.

Söğüt  Altın Madeni sahasında genel yapı itibariyle selektif kazı gerektiği için operasyonun büyük çoğunluğunun kes & doldur yöntemi ile gerçekleşmesi beklenmektedir.

Her iki yöntemde de ayna ilerlemesi yapılması gerekmektedir. Bir ayna döngüsü: delme-patlatma-havalandırma-yükleme/nakliye-tahkimat-servis döngüsünde gerçekleşir.

Tüm işlemlerin, olabildiğince mekanize olarak gerçekleştirilmesi esastır.

Söğüt  Altın Madeni’nde tüvenan olarak üretilen cevher, cevher stok sahalarında oksit ve sülfür içeriğine göre sınıflandırılarak stoklanır. Sınıflandırılmış tüvenan cevher içeriğindeki altın ve gümüş, cevher zenginleştirme tesisinde elde edilir. Zenginleştirme işlemi, cevher karakteristiğine göre, oksitli ünitelerde ya da sülfürlü ünitelerde gerçekleştirilir.

Akbaştepe cevher modeli.

Korudanlık cevher modeli.

Proje de günümüze kadar toplam 733 adet, 253,602m karotlu sondaj tamamlanmıştır.

Yararlanılan Kaynaklar: www.gubretasmaden.com

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER