© Yeraltı Haber 2021

Birleşik Krallık ilk Kritik Mineral Stratejisini Başlattı!

Öne Çıkanlar: İngiltere'nin yerel yeteneklerinin büyümesini hızlandırmayı hedefliyor. Arzı küresel olarak çeşitlendirmek için uluslararası ortaklarla işbirliği yapılması planlanmakta. Küresel ESG'yi güçlendirerek uluslararası pazarları geliştirilmesi gündemde.

İş, Enerji ve Endüstriyel Stratejiden Sorumlu Devlet Bakanı Kwasi Kwarteng 22 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık hükümetinin ülkenin enerji geçişini sağlamak için kritik mineral tedarik zincirlerini nasıl güvence altına alacağını belirleyen kritik mineral stratejisini yayınladığını söyledi.

Kwarteng, strateji raporunun önsözünde, stratejinin İngiltere'nin yerel yeteneklerinin büyümesini hızlandırmayı, uluslararası ortaklarla işbirliği yapmayı ve uluslararası pazarları daha duyarlı, şeffaf ve sorumlu hale getirmek için geliştirmeyi amaçladığını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'yı yasadışı işgali ışığında enerji güvenliğimizi ve yerel endüstriyel direncimizi güçlendirmeye çalışırken ve uçucu, pahalı fosil yakıtlardan uzaklaştıkça kritik mineraller daha da önemli hale gelecek" dedi. Temiz enerji teknolojileri için kritik minerallere yönelik küresel talebin bugünden dört kat daha fazla olması bekleniyordu.

Kwarteng, "Ancak, kritik mineral tedarik zincirleri karmaşık ve anlaşılmaz, piyasa değişken ve çarpık ve Çin baskın oyuncu" dedi.

"Bu, İngiltere'deki işlerin ve endüstrilerin, bu minerallere olan küresel talebin her zamankinden daha hızlı arttığı bir zamanda, piyasa şoklarına, jeopolitik olaylara ve lojistik aksamalara karşı savunmasız minerallere dayandığı bir durum yaratıyor" diye ekledi, “ İngiltere'nin gelecekteki İngiliz endüstrilerini desteklemek, enerji geçişini sağlamak ve ulusal güvenliği korumak için tedarik zincirlerini daha esnek ve daha çeşitli hale getirmesinin hayati önem arz ediyor”. Dedi.

Stratejinin başlatılmasını desteklemek için, British Geological Survey ilk kritiklik değerlendirmesini gerçekleştirdi ve Birleşik Krallık için son derece kritik minerallerin bir listesini kobalt, grafit, lityum, magnezyum, paladyum, platin, nadir toprak elementleri, silikon, kalay, tungsten ve vanadyum dahil edilerek çıkartıldı.

Liste ayrıca antimon, bizmut, galyum, indiyum, niyobyum, tantal ve tellür içermektedir.

İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanı'nın Kritik Mineraller Uzman Komitesi de manganez, nikel, iridyum, fosfatlar ve rutenyumu içeren kritikliği arttığı kabul edilen minerallerin ilk izleme listesini derledi.

Tedarik zinciri zorlukları

Strateji raporunda bahsedilen bazı tedarik zinciri zorlukları, diğerleri arasında, maden geliştirme ve maden işleme için uzun tedarik süreleri nedeniyle tedarik zinciri kapasitesini aşan karbonsuzlaştırma hedefleri nedeniyle küresel talep büyümesiydi. Daha yüksek talep, 2022'de lityum fiyatlarının katlanarak artmasına neden olmuştu.

Bu, özellikle S&P Global Commodity Insights verilerine göre lityum fiyatları için geçerli. Platts'ın deniz yoluyla taşınan lityum karbonat ve lityum hidroksit değerlendirmeleri 2022 yılının başından bu yana sırasıyla %111,2 ve %136,6 artarak 21 Temmuz itibarıyla 71.400$/mt CIF Kuzey Asya ve 75.000$/mt CIF Kuzey Asya seviyelerine yükseldi.

Kritik mineraller de genellikle diğer emtialar için madenciliğin yan ürünleri veya yan ürünleri olup, arz ve talebin bağlantısız olmasına yol açarken, bu minerallerin madenciliği ve işlenmesi belirli coğrafyalarda yüksek oranda yoğunlaşmış ve jeopolitik olaylar veya lojistik aksaklıklar nedeniyle arz kısıtlaması riskleri ve fiyat oynaklığı yaratmıştır.

Diğer zorluklar arasında, tedarik zincirlerini karmaşık hale getiren kritik minerallerin opaklığı ve uçuculuğu, temiz enerji teknolojilerinin geliştirilmesi ve benimsenmesi için muhtemelen zararlı hale gelen malzemeleri ikame etme baskısı ve çevresel, sosyal ve yönetişim performansı veya ESG sorunları yer aldı.

Hızlandırın, işbirliği yapın, yaklaşımı geliştirin

Hükümetin hızlandırma, işbirliği yapma ve geliştirme yaklaşımıyla, strateji, yurt içinde üretilebilecekleri en üst düzeye çıkararak, madencilik ve mineral becerilerini yeniden inşa ederek, kritik mineral tedarik zinciri zorluklarını çözmek için araştırma ve geliştirme yaparak ve kritik bir döngüsel ekonomiyi hızlandırarak yerel yetenekleri hızlandırmayı amaçlamaktadır.

Kwarteng, "Birleşik Krallık'ın kritik mineraller değer zinciri boyunca - madencilik, rafinaj, üretim ve geri dönüşüm yoluyla - istihdam ve büyüme yaratacak ve toplulukları ve doğal çevremizi koruyacak şekilde ürettiğini en üst düzeye çıkaracağız." Dedi.

Strateji kapsamında Birleşik Krallık, daha dayanıklı olmak için küresel olarak arzı çeşitlendirmek için uluslararası ortaklarla işbirliği yapacak, ayrıca çeşitli sorumlu ve şeffaf tedarik zincirlerinde denizaşırı ülkelerde yer alan Birleşik Krallık şirketlerini destekleyecek ve arzın direncini artırmak için diplomatik, ticari ve kalkınma ilişkileri geliştirecek.

Birleşik Krallık, küresel ESG'yi destekleyerek uluslararası pazarları geliştirmeyi hedefliyor; bu da, bozulmaya karşı kırılganlığı azaltacak ve sorumlu işletmeler için oyun alanını düzleştirecek ve aynı zamanda gelişmiş veri kullanımı iyi işleyen ve şeffaf pazarlar geliştirmek için izlenebilirlik ve kritik mineraller için sorumlu finansmanın başkenti olarak Champion London'ı savunuyor.

Kwarteng, "Strateji, ticari ve diplomatik ilişkileri güçlendirmek için diğer ülkelerle çalışma hedeflerimizi ve tedarik zincirlerini daha çeşitli, şeffaf, sorumlu ve esnek hale getirme çabalarımızı ortaya koyuyor" dedi ve bunun Birleşik Krallık şirketleri için denizaşırı ülkelerde fırsatlar yaratacağını ve Birleşik Krallık'taki işletmelerin eşit şartlar altında işlem göreceğini belitti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER