© Yeraltı Haber 2021

Birleşik Krallık'ta Keşfedilen Yeni Mineral: Kernowite

​Kernowite, yalnızca İngiltere, Cornwall'da tek bir yerde toplanan eski bir örnekte bulunan yeni bir mineraldir. 220 yıllık bu kayacın yeniden incelenmesi sonucu bilim adamları Kernowite mineralini keşfetmişlerdir.

Formülü: Cu2Fe(AsO4)(OH)4 · 4H2O​

Cornwall için Cornish kelimesi olan Kernow'un adını taşıyanbilinen tek kernowite örneği 1700'lerde toplanmıştır.

1964'te Londra'nın jeolojik koleksiyonları olan Natural History Museum'un bir parçası oldu. Londra'daki Doğa TarihiMüzesi'nde minerallerin baş küratörü Mike Rumsey, "Yüzyıllarboyunca birçok jeolog, maden araştırmacısı ve toplayıcının ilçeyimaden hazinesi arayışıyla araştırdığını düşünürsek, 2020'de yenibir mineral eklememiz şaşırtıcı," dedi.

 

 

Kernowite, oluşma şekli nedeniyle ikincil bir mineral olarakbilinir. Dünya yüzeyine yakın diğer kayaların kimyasalelementlerinin su sirkülasyonu ile harekete geçirilmesiyle oluşur. Sıvıda bulunan bu elementler, önceden kristalize olmuş kayanınfarklı elementlerinden yeni bir mineral oluşturmak için yenidenbirleşmektedir. İkincil bir mineral oluşumunu tarihlendirmek her zaman mümkün olmamakla birlikte ve birçoğunun erozyonamaruz kalması nedeniyle kısa bir "ömrü" vardır.

Rumsey, "Yeni bir türe sahip olduğumuzu göstermek için, malzemenin kimyasal bileşimini, bu atomların 3B kristal yapıiçindeki konumlarını belirleyen analizler yapmalıyız" dedi. "Genel olarak konuşursak, bu özelliklerden biri veya her ikisi de benzersizse, mineral yenidir. İç yapısının bir kısmında alüminyumyerine demir hakim olduğunu gördüüğümüz için onu yeni birisme, kernowite'e layık bulduk."."Kernowitin açık bir doğrudanuygulaması olmasa da, yeni bulunan tüm mineraller genel olarakmalzeme anlayışımıza dayanıyor," diye ekledi.

Bu açıklama sonrasında Uluslararası Mineraloji Derneğitarafından yeni mineral onaylandı ve bu yeni tip mineralin 2021 yılında Mineralogical Dergisi'nde yayınlanması kararı alındı.

Kaynak:  https://www.bbc.com/news/uk-england-cornwall-55396421

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER