© Yeraltı Haber 2021

Bosna’da Umudun Tüneli

Saraybosna'da özel bir müze olarak yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Umut  Tüneli, savaşta 300 bin kişinin hayatta kalmasını sağlayan özelliği ile biliniyor.

Saraybosna  Umut  Tüneli, Bosna Savaşı sırasında kuşatma altındaki Saraybosna’yı o sırada Birleşmiş Milletler kontrolünde olan Saraybosna Uluslararası Havalimanı’na bağlamak üzere 30 Temmuz 1993'te açılmış 800m. uzunluğundaki tüneldir.

Gıda, insani yardım ve cephanenin şehre ulaşması ve insanların şehirden çıkabilmesi için kullanılmıştır. 1 metre genişliğinde, 160 santimetre yüksekliğinde ve 800 metre uzunluğundadır. Bosnalıların İgman Dağı yakınlarında Butmir bölgesinde Kolar ailesine ait evin altından inşa etmeye başladıkları tünelin yapılması 4ay 4 gün sürdü. Savaş döneminde günde ortalama 1000 kişi tüneli kullanmaktaydı.

Saraybosna'ya giden birçok turist, Umut  Tüneli'ni ziyaret ediyor. Saraybosna'da özel bir müze olan Umut  Tüneli, şehri ziyaret eden turistlerin en çok ilgisini çeken yerlerin arasında yer alıyor. Türkler de savaşta 300 bin kişinin hayatta kalmasını sağlayan tüneli mutlaka görmek istiyor. Tünelin kazılması için evini Bosna ordusunu bağışlayan Şida Kolar ise 6 Ekim 2015 tarihinde vefat etmiştir. Tünelin kuzey girişindeki ev, 1996 yılından müzeye dönüştürülmüştür.

 

Yararlanılan Kaynaklar: Wikipedia

http://tunelspasa.ba/#Dobrodo%C5%A1li

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER