© Yeraltı Haber 2021

Bursalı 150 Madenci İMİB’in Organizasyonunda Bir Araya Geldi

İMİB, sektör istişare toplantılarının ilkini Bursa’da gerçekleştirdi, bir sonraki toplantı Eskişehir’de düzenlenecek

İstanbul  Maden  İhracatçıları  Birliği (İMİB), Sektör İstişare Toplantıları kapsamında ilk olarak Bursa’da, şehrin maden sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Bundan sonraki süreçte her ay farklı şehirlerde Sektör İstişare Toplantıları düzenleme kararı alan İMİB’in bir sonraki durağı ise Eskişehir olacak. Her ay farklı şehirde düzenlenecek toplantılarda şehirde faaliyet gösteren madencilerle bir araya geleceklerini ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem  Çetinkaya, “Her ay bir şehirde Yönetim Kurulu toplantımızı yapıp, akabinde de Sektör İstişare Toplantıları düzenleyeceğiz ve ilkini de Bursa'da başlattık. Bir dahaki toplantımızı da Eskişehir’de düzenleyeceğiz.” dedi. Bursa’daki organizasyonda sektör hakkında çeşitli sunumlar yapılırken, katılımcılar arasında İhracatı Geliştirme A.Ş.’nin Genel Müdürü Kasım  Akdeniz de yer aldı. Akdeniz, “İhracat faaliyetlerinin toplam kredilerden aldığı pay yüzde 12 seviyelerinde. İGE A.Ş.'ye duyulan ihtiyaç da bu noktada ortaya çıktı. İGE olarak kredilerdeki yüzde 12'lik payı, 5’inci yıl sonunda yüzde 25'lerin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.” diye konuştu. 

İstanbul  Maden  İhracatçıları Birliği (İMİB), Yönetim Kurulu Toplantısı’nı bu ay Bursa’da düzenledi. Yönetim Kurulu Toplantısı’nın ardından Bursa’da faaliyet gösteren 150’den fazla madencinin katıldığı Sektör İstişare Toplantısı da gerçekleştirildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem  Çetinkaya’nın ev sahipliğinde düzenlenen organizasyonda İGE A.Ş. Genel Müdürü Kasım  Akdeniz İGE A.Ş’nin kuruluş amacına ve yaptığı işe yönelik, Maden Yüksek Mühendisi M.  Oğuz  Güner ise çevre mevzuatı ve ÇED süreçlerine ilişkin sunumlar gerçekleştirdi. Toplantıda ayrıca, İstanbul Maden  ve  Metaller  İhracatçı  Birlikleri Genel Sekreterliği (İMMİB) yetkililerince Turquality ve Yurt Dışı Birim Destekleri ile Fuarlara ilişkin devlet desteklerine ve ihracatçılara verilen hususi damgalı pasaport işlemleri, Birliğin sunduğu online hizmetler gibi konularda bilgi aktarılarak organizasyon çerçevesinde İMİB’in faaliyetleri ve yaptığı çalışmalar hakkında da madencilere bilgi verildi.

BİR SONRAKİ TOPLANTI ESKİŞEHİR’DE

İMİB olarak gelecek aylarda bu organizasyonlara devam edeceklerini ifade eden Rüstem  Çetinkaya, “Her ay bir şehirde Yönetim Kurulu toplantımızı yapıp, akabinde de Sektör İstişare Toplantıları düzenleyeceğiz ve ilkini de Bursa'da başlattık. Bir dahaki toplantımızı da Eskişehir’de düzenleyeceğiz.” diye konuştu. Sektörde yaşanan gelişmeler hakkında da değerlendirmeler yapan Rüstem  Çetinkaya, ihracatçı birliklerinin yedek akçelerinin İhracatı Geliştirme A.Ş.'ye aktarılmasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “İhracatçı birliklerinin üyelerinden topladığı aidatlar var. Bu aidatlar İhracatçı Birliklerinin gelir kaynağı. Bir genelge kapsamında bizlerin yedek akçelerinde bulunan birikmiş olan paraların yüzde 50'si ile yüzde 90'ını Ticaret Bakanlığı İhracatı Geliştirme A.Ş.'ye kullandırmak üzere karar aldı. Biz de bu olayın ardından İGE A.Ş.’nin neler yaptığını üyelerimizle paylaşmak istedik. Üyelerimizin bu kurumu iyi anlaması gerekiyor. Çünkü, İGE A.Ş.’nin madencinin kredi alması noktasında yaşadığı sorunlarda bir çözüm merkezi olacağını düşünüyorum.” dedi.

‘İHRACATÇININ KREDİLERDEN ALDIĞI PAYI ARTIRMAK İSTİYORUZ’

İGE A.Ş. Genel Müdürü Kasım  Akdeniz de gerçekleştirdiği sunumda şu konulara dikkat çekti: “1980'li yıllardan bu yana ihracat bu ülkenin tüm ekonomi modelleri içerisinde merkezi oluşturur. Bu bütün dünyada böyledir. Çünkü yurt içinde üretip, yurt dışında satmak, yurt içinde üretip, yurt içinde satmaktan daha katma değerli. Ülkenin büyümesi açısından refahın artması açısından daha kıymetli. O nedenle bütün ekonomi modellerinin temelinde ihracat var. Gayrisafi Milli Hasılamızın yüzde 25'i ihracattan geliyor. 2021'deki büyümenin neredeyse yarısı ihracat faaliyetlerinden sağlandı. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın yüzde 25'inin ihracattan geldiği bir ortamda ihracat faaliyetlerinin toplam kredilerden aldığı payın buna paralel olmasını bekleriz. Ama baktığımızda bankacılık sektörünün kullandırdığı kredilerin sadece yüzde 12'si ihracat faaliyetleri için kullandırılmış. Bu yüzde 12'nin yarısı da Eximbank tarafından kullanılan krediler. Dolayısıyla, bunun ihracatın hak ettiği bir rakam olduğunu söylemek çok mümkün değil. İGE' A.Ş.’nin kurulma nedeni de İGE A.Ş.'ye duyulan ihtiyaç da bu yüzde 12'lik payı; yüzde 14'lere, yüzde 16'lara, yüzde 20'lere ve 5. yıl sonunda yüzde 25'lerin üzerine çıkarmak.”

‘İHRACATÇI LEHİNE AKIŞI DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUZ’

Bu işlemleri nasıl yapacakları hakkında da bilgi veren Kasım  Akdeniz, “Biz kredi veren kurum değiliz. Biz verdiğimiz kefaletlerle bankalar tarafından, kredi verilmesini sağlayan bir kurumuz. Dolayısıyla temel amacımız toplam krediler içerisindeki bu yüzde 12 ihracat kredilerinin payını artırmak; ayrıca, bu temel hedefin yanında ihracat kredileri içinde ihracatçı KOBİ'lerin payını da yükseltmek. Bunu refahın tabana yaygın bir şekilde sirayet etmesi açısından istiyoruz. Peki, bunu nasıl yapacağız? Bunu ancak bankacılık sektörünün kendi dinamikleri içerisindeki motivasyonları kullanarak yapabiliriz. Bankaların ihracatçılara kredi vermekle üstlendikleri riski azaltarak, ihracatçı lehine bu akışı değiştirmek istiyoruz. Verdiğiniz kefaletlerle bunu sağlamaya çalışacağız. Bankacılık sektörünün elindeki fonları bu şekilde, bu mekanizmayı kullanarak ihracata ve ihracatın finansmanına kanalize etmesini sağlayacağız.” diye konuştu

YÖNETMELİKLER 5-6’YA DÜŞÜRÜLMELİ

Maden Yüksek Mühendisi Oğuz  Güner, çevre mevzuatı ve ÇED süreçlerine ilişkin yaptığı sunumda madencilerin yaşadığı sorunlara yer verdi. Güner, “Çevre kanunu, ÇED yönetmeliği, doğaya geri kazanım yönetmeliği, maden atıkları yönetmeliği vs. gibi madencilikle alakalı birçok yönetmelik bulunmakta. Bunların iç içe girişik 5-6 yönetmelik haline getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca son zamanlarda mevzuatın dışında yasaklamalar geliyor. Diğer bir konumuzda ÇED mevzuatı. Lütfen bu mevzuatı iyi öğrenin. İyi müşavirle çalışın. Bu iş kolay değil. Bu sizin maliyetinizi etkileyen bir süreç.” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER