© Yeraltı Haber 2021

Çanakkale'de Medcezir Etkisi! Deniz 30 metre çekildi!

Çanakkale'de meydana gelen medcezir sonucu deniz 30 metre çekildi. Kıyıda bulunan sandallar, karaya oturdu.

Deniz suyunun en fazla, merkeze bağlı yazlık tatil köyü olan Dardanos'un sahillerinde çekildiği görüldü.

Yaşanan çekilme ile ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu, “Dardanos kıyılarında medcezir olayı durumu söz konusu. Diğer isimle gel-git olarak da bilinmektedir. Med yükselme, cezir ise alçalma demek. Dardanos kıyılarında gördüğümüz medcezir olayı, özellikle ekinoks dönemi olarak bildiğimiz 21 Mart’ın son periyodunda ayın güneş ve dünya arasına girmesiyle kuvvetli bir çekim söz konusu oluyor." dedi.

Sığ sularda bu şekilde 25-30 metrelik çekilmelerin olabileceğini belirten Türkoğlu, "Aslında medcezir kapalı denizlerde; Akdeniz, Marmara ve Karadeniz kapalı denizdir. Burada gün içindeki medceziri hissetmek oldukça zor. Ancak mevsimsel olarak, biz bunu spring tide olarak da biliyoruz. Şu anda Dardanos’da gördüğümüz medcezir olayı ilkbahar ve sonbaharda gözüküyor." Dedi.

Türkoğlu konuşmasında bu durumun güneş ve ayın konumlanmasıyla ilgili olduğunu da açıkladığı sözlerinde "21 Mart ve 23 Eylül gibi tarihlerde bu durum gözleniyor. Dolayısıyla hem güneşin hem de ayın aynı paralelde bulunmasıyla dünya üzerinde okyanuslarda bir çekim oluşturmasından kaynaklanan bir olay” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: www.protothema.gr

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER