© Yeraltı Haber 2021

Çayırhan Köprüsü’nde İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor!

Türkiye’nin ilk eğik ayaklı konsol köprüsü olacak “Çayırhan Köprüsü ve Bağlantı Tüneli Yapımı İşi” projesinde Yapıfen Mühendislik çalışmalarına devam ediyor.

Karayolları 4.Bölge Müdürlüğü'nün ihale ettiği “Çayırhan Köprüsü ve Bağlantı Tüneli Yapımı İşi” kapsamında projelendirilen Çayırhan Köprüsü, Ankara Nallıhan Kuş Cenneti mevkiinde, Beypazarı Nallıhan İl Yolu üzerinde yer alacaktır.

Proje kapsamında, maksimum açıklığı 145 m, toplam boyu 270 m ve üst yapısı ardgermeli beton olan eğik ayaklı konsol tipinde köprü uygulama projeleri hazırlanmıştır. Proje, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış olup, köprü yapım çalışmaları devam etmektedir.

Eğik ayaklı konsol köprüde, her iki tarafta bir temel üstüne inşa edilen iki taraflı eğik ayaklarla bunları birleştiren döşeme elemanı ile oluşturulan çerçeve sistemi, bu tipin esasını teşkil eder. İskele kalıp sistemi yöntemiyle, üçgen formundaki kenar çerçevelerin inşası tamamlandıktan sonra, burada oluşturulan ağırlık ve geometri sayesinde stabilite sağlanacak ve böylelikle açıklık döşemesi dilimsel konsol şeklinde ilerlenerek tamamlanabilecektir.

Köprüde, özellikle ısı etkilerinden ve depremden kaynaklanacak boyuna yöndeki yatay yükleri azaltmak maksadıyla kenar ayaklarda “kayıcı mesnet”ler, eğik (orta) ayak temellerinde ise “friction pendulum mesnet”ler kullanılmıştır.

 

 

Kaynak: www.yapifen.com.tr

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER