Centerra Kumtor Altın Madenini Kırgızistan'a Devretti
MADENCenterra:
Mayıs 2021'de Kırgız Hükümeti tarafından açılan dava sonucunda Centerra Gold Kumtor Madeninin kontrolünü devretmiştir. Centerra uluslararası dava sürecini başlatmıştır. Kumtor'un daha önce yayınlandığı 2021 rehberi ve üç yıllık planlama Centerra tarafından askıya alınmıştır.
Centerra, tamamına sahip olduğu bağlı kuruluşu Kumtor Gold Company (KGC) aracılığıyla Kumtor Altın Madeninin %100'üne sahiptir. Kumtor, Kırgız Cumhuriyeti'nde, başkent Bişkek'in yaklaşık 350 kilometre güneydoğusunda ve Çin Halk Cumhuriyeti sınırının yaklaşık 60 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Batı merkezli bir şirketin sahip olduğu Orta Asya'daki en büyük altın madenlerinden biridir ve 1997 ile 2020'nin sonu arasında 13,2 milyon onstan fazla altın üretmiştir.
2020'de Kumtor'un altın üretimi 556.000 ons'un üzerindeydi.
Kumtor altın yatağı, Orta Asya'yı, batıda Özbekistan'dan Tacikistan ve Kırgız Cumhuriyeti üzerinden kuzeybatı Çin'e, 1.500 kilometreden fazla bir mesafeden geçen büyük bir dikiş olan güney Tien Shan Metalojenik Kuşağı'nda yer almaktadır. Muruntau, Zarmitan, Jilau ve Kumtor dahil olmak üzere bu kuşak boyunca bir dizi önemli mezotermal tip altın yatakları meydana gelir.
Kırgızistan Cumhuriyeti:
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, halka sesleniş konuşmasında, geçen yıl mayıstan ayından itibaren kayyumla yönetilen Kumtor altın madeninin Kırgızistan'ın mülkiyetine geçtiğini açıkladı.
Caparov, Centerra Gold şirketi ile yeni bir uzlaşma anlaşmasının imzalandığını belirterek, "Kırgız halkının ulusal hazinesi olan Kumtor altın madeni tamamen ve geri dönülmez bir şekilde Kırgızistan'a geçti." dedi.
Caparov, maden ile ilgili tam kontrolün geçen yıl mayısta, kayyumun devreye girdiği tarihten itibaren sayılmasını sağladıklarını bildirirken, böylece 15 Mayıs 2021'den bu yana madenden elde edilen 323 milyon dolardan fazla karın Kırgızistan'da kaldığını aktardı.
Ayrıca, Centerra'nın Kırgızistan'a geçen yıl için yaklaşık 11 milyon dolarlık temettü ödeyeceğini de kaydeden Caparov, yine Kumtor Maden Islah Fonu'nun Londra'da bir banka hesabında tutulan yaklaşık 53 milyon doların da kamunun kontrolüne gireceğini aktardı.
Cumhurbaşkanı Caparov, Centerra Gold şirketi ile varılan anlaşmayı, "halkın ortak zaferi" olarak nitelendirdi.
Tahminlere göre Kumtor altın madenin 3 milyar dolar değerinde olduğunu belirten Caparov, "Uzmanlar, Kumtor'da önümüzdeki 10 yıl içinde 160-200 ton altın üretiminden 5 milyar dolar kar alınacağını tahmin ediyor." dedi.
Kırgızistan ekonomisine büyük katkısı olan ve yaklaşık 4 bin işçinin çalıştığı ülkenin kuzeyinde Issık Göl Bölgesi'ndeki Kumtor altın madeni, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 12'sinden fazlasını sağlıyor
Kumtor Tarihi
Batı merkezli bir şirketin sahip olduğu Orta Asya'daki en büyük altın madenlerinden biri olan Kumtor, 1997 ile 2020'nin sonu arasında 13,2 milyon onstan fazla altın üretti.
Kumtor bölgesinin 1920'lerin sonlarına kadar uzanan aralıklı bir keşif geçmişi olmasına rağmen, yatağın asıl keşfi 1978 yazında yapıldı. 1979 ve 1989 yılları arasında yoğun keşif, örnekleme, sondaj ve jeolojik yorumlama çalışmaları yapıldı. Mart 1990'da SSCB Devlet Rezervler Komitesi tarafından yayınlanan ilk rezerv beyanında.
1992'de Cameco ve Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti, Kumtor altın yatağını değerlendirmek ve geliştirmek için bir anlaşma imzaladı. Cameco, Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti'nden Kumtor Gold Company'de (KGC) üçte bir hisse satın alırken, Kırgızaltyn (Tamamen Kırgız Cumhuriyeti'ne ait bir anonim şirket) kalan üçte iki hisseye sahip oldu. Cameco Gold International'ın (CGI) tamamına sahip olduğu bir yan kuruluş olan Kumtor Operating Company (KOC), işletme ücreti aldığı madenin işletmecisi olarak hareket etti.
KOC, Kasım 1993'te Kumtor yatağının fizibilite çalışmasını hazırlamak için Kilborn Western Inc.'i (şu anda SNC Lavalin) tuttu. İnşaat ve geliştirme 1994'te başladı ve 1997'nin başlarında yaklaşık 450 milyon ABD Doları maliyetle tamamlandı.
Ticari üretim 1997 yılının ikinci çeyreğinde başladı ve o yıl 502.000 onstan fazla üretildi.
24 Nisan 2009'da Centerra, Kırgız Cumhuriyeti ve Cameco Corporation arasında bir Yeni Şartlar Anlaşması müzakere edildi.
8 Aralık 2009'da Cameco, CIBC World Markets Inc. ve RBC Capital Markets tarafından yönetilen bir sigortacılar sendikası aracılığıyla Centerra'nın 88.618.472 adi hissesini satarak Centerra'daki 113.918.472 adi hissesinin tamamını elden çıkarmayı amaçladığını açıkladı.
30 Aralık 2009'da Cameco, Centerra'daki tüm hissesini elden çıkardı.
2020'de Kumtor 556.000 ons altın üretti.
1997 ile 2020'nin sonu arasında Kumtor, 13,2 milyon onstan fazla altın üretti.
İlginizi Çekebilir