© Yeraltı Haber 2021

Çin'deki Kömür Kıtlığı Enerjiyi Kötü Etkiliyor!

Çin’de kömür kıtlığının oluşturduğu sorunlar sebebiyle elektrikte karne kullanımına geçen Yunnan ve Guangdong bölgelerinin ardından Guizhou, Shaanxi ve Shanxi bölgelerinde de aynı sorundan dolayı bu uygulamaya geçebileceği açıklandı.

Çin’de yoğun kömür kullanımı ​​ve Avustralya'dan kömür ithali yasağı kömür fiyatlarının artmasına ve elektrik kesintilerinin olmasına sebep oldu. Çinli yetkililer, kömür fiyatlarını eski seviyeye getirmek için yeni yöntemler araştırıyor. 

Yaşanan kömür arz sıkıntısı ile doğru orantılı artan elektrik kesintileri elektrikte karne uygulamasının tüm ülke genelinde yaygınlaşabileceğini gösteriyor. Çin’de geçen ay Yunnan ve Guangdong bölgelerinde elektrikte karne sistemine geçilmişti. Bu durum Çin'in elektrik arz sorunlarının büyüklüğünün göstergesi olmuştu.

Çin'de kömür arzında azalma nedeniyle bazı kömür yakıtlı elektrik üretim tesislerinde üretim maliyetlerinin artması olumsuz sonuçlar doğurmaya devam ediyor. Elektrikte olumsuz sonuçların yaşanması yeni bölgelerin de elektrik kullanımını karneye bağlamasına yol açacağı düşünülüyor. Elektrikte karneyi değerlendiren bölgeler arasında Guizhou, Shaanxi, Shanxi de yer alıyor. 

Ülkedeki bazı analistler ise bu durumun geçici olduğunu ve stokların dolup hidroelektrik santrallerinde elektrik üretiminin artmasıyla kömür arzı ve fiyatlarının normal seviyelere ineceğini tahmin ediyorlar. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER