© Yeraltı Haber 2021

Çinli Madenciler Afganistan'ın Maden Rezervlerini Gözlüyor!

Pekin, Afganistan’da savaşın yıktığı ülke ekonomisinin yeniden kurulmasında rol almaya çalışırken Çinli firmalar da ülkenin el değmemiş geniş maden rezervlerinin işletilmesine ilgi gösteriyor.

Afganistan, yerkürenin fosil yakıtlardan temiz enerjiye geçişini sağlayan enerji depolama pillerinin yaşamsal bileşeni olan lityum metalinde gezegenin en büyüğü olabilecek rezervler de içerisinde olmak üzere 1 trilyon ABD Doları ya da daha fazlası olduğu öngörülen maden yataklarının üzerinde oturuyor. Çin için Afganistan'daki fırsat, içinde bulunduğumuz yılın başlarında büyük jeopolitik rakibi olan ABD'nin ülkedeki yirmi yıllık askeri varlığını sona erdirmesi ardından ortaya çıktı.

Afganistan Ticaret ve Yatırım Odası'nın verdiği bilgiye göre, Taliban yönetimi yetkilileri geçtiğimiz günlerde ülkelerindeki madenciliği görüşmek üzere Çinli beş özel sektör firmasının temsilcileriyle bir araya geldi. Odanın kıdemli üyelerinden Khanjan Alokozay, telefonda yaptığı açıklamada, Çinli firmaların Afganistan’daki maden yataklarının yanı sıra inşaat ile tarım sektörlerine de "yoğun ilgi" gösterdikleri bilgisini iletti.

Çin, gerek yerkürenin en büyük maden-metaller tüketicisi ülkesi olması, gerek Başkan Xi Jinping'in imzası niteliğindeki Kuşak-Yol girişimi aracılığıyla Asyalı komşularının çoğunda uzun vadeli yatırımcı durumunda. Pekin ayrıca, emtia sunumunu güvence altına almak amacıyla, Afrika ve Güney Amerika'daki ülkeler de içerisinde olmak üzere yerkürenin en değişken egemenlik alanlarından bir bölümüne yatırım yapmaya istekli olduğunu göstermekte.

Çin Komünist Partisi'ne ait bulvar gazetesi Global Times, bu haftanın başlarında, birkaç Çinli firma temsilcisinin, potansiyel lityum projelerini yerinde incelemek, ayrıca diğer iş fırsatlarını keşfetmek amacıyla Kasım ayı başlarında Afganistan’ı ziyaret ettiklerini bildirdi.

Çin'in en büyük iki lityum madencilik firması Tianqi Lithium ile Ganfeng Lithium ise bildirilen ziyaretler konusunda açıklayacakları hiçbir bilgileri olmadığını dile getirdiler.

Pekin'in Afganistan’daki maden yataklarından yararlanma konusunda imzalanmış sözleşmeleri var. 2000'li yılların ortalarında, Çin devletine ait Metallurgical Corp of China tarafından yönetilen yatırımcılar, her ne kadar aradan geçen yıllarda çok az ilerleme kaydedilmiş olsa da, başkent Kabil yakınlarındaki Mes Aynak madenlerinde bakır madenciliği yapmak üzere yaklaşık 3 milyar ABD Doları tutarında ihale kazanmışlardı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER