© Yeraltı Haber 2021

Daha Temiz Enerji İçin Hidrojen ve Doğal Gaz Karıştırılıyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından açılacak Temiz Enerji Teknolojileri Merkezi ile Türkiye'de ilk defa, hidrojen doğal gaz ile karıştırılıp, vatandaşlara ulaştırılacak. Hidrojen ve doğal gazın karışımıyla enerji elde edilip sunulması için yapılan testlerde başarılı sonuçlara ulaşıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nca (EPDK) onaylanan projede AKSA Doğal gaz ve ENERYA Enerji tarafından finanse edilecek. 2020 yılının ilk aylarında başlatılan "Power to Gas" projesi ile enerjide karbonsuzlaştırma çabalarına katkı sağlanması hedefleniyor. Doğal gaz sistemlerine hidrojen enjekte edilmesi projesiyle elde edilecek kompozit gazın orta vadede tüm Türkiye’de kullanılması planlanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından aktarılan bilgilere göre enerji dönüşümü için hidrojenin, Konya’da kurulan laboratuvarda doğal gaz ile harmanlanıp, temiz enerji olarak vatandaşlara sunulması hedefleniyor. 

Enerji Bakanlığı’nın doğal gazda verimliliği artırmasını planladığı projede, Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Teknik Merkezi GAZMER’in Konya’da kurduğu tesis ile Türkiye’de ilk defa doğal gaz ile hidrojen karıştırılarak daha temiz bir enerjiye ulaşılacak.

GAZMER tarafından yapılan testlerde, yüzde 95-90-85-80 doğal gazın içine yüzde 5-10-15-20 oranında hidrojen karıştırıldı. Elde edilen karışımda yapılan testlerde başarılı sonuçlara ulaşıldı. Projenin ilk sonuçlarına göre, hidrojen en fazla yüzde 20 oranında doğal gazının içine karıştırılabilecek.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER