© Yeraltı Haber 2021

Dev Lityum Rezervi Bulundu

ABD Jeoloji Araştırması Merkezi (USGS), Arkansas'ta tüm dünyadaki elektrikli araç bataryalarına yetecek kadar lityum rezervinin bulunduğunu açıkladı. 

ABD Jeolojik Araştırma Kurumu (USGS) tarafından yapılan yeni bir federal çalışma, Arkansas’taki Smackover Formasyonu'nun, 2030 yılı için öngörülen küresel lityum talebinin en az dokuz katını karşılayabilecek potansiyele sahip olduğunu ortaya koydu. Çalışma, bölgedeki potansiyel lityum rezervlerinin 5 ila 19 milyon ton arasında olduğunu belirledi.

Smackover Formasyonu, Jura döneminde okyanusun bulunduğu bir kireçtaşı yatağında oluştu ve yeraltındaki tuzlu su tabakası lityum içeriyor. Küresel üretici Exxon, bölgedeki potansiyeli değerlendirmek amacıyla 2023 Kasım ayında ilk kuyusunu açarak, 2030 yılına kadar lider bir lityum tedarikçisi olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını başlattı.

Lityum konsantrasyonlarını belirlemek için su testi ve yapay zeka tabanlı makine öğrenimi yöntemleri kullandıklarını açıkladı. Smackover Formasyonu’nun kuzey ucunda yer alan Arkansas’ın yanı sıra, formasyon Louisiana, Teksas, Alabama, Mississippi ve Florida’ya kadar uzanıyor.

Çalışma, potansiyel rezervlerin ticari olarak geri kazanılabilir olup olmadığını henüz netleştirmedi. Knierim, gelişen çıkarma tekniklerine dayanarak rezervlerin teknik olarak geri kazanılabilir miktarını tahmin etmenin henüz mümkün olmadığını belirtti.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER