© Yeraltı Haber 2021

Dijital Maden Müzesi açıldı

Madencilik İhtisas Üniversitesi olan Gümüşhane Üniversitesi tarafından “Gümüşün diyarı Gümüşhane madenlerine yolculuk” sloganıyla oluşturulan Dijital Maden Müzesi, Dr. Mustafa Çalık Kongre ve Kültür Merkezi’nin 2. katında 17 bölümden oluşan konseptiyle kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Madencilik İhtisas Üniversitesi olan Gümüşhane Üniversitesi tarafından “Gümüşün diyarı Gümüşhane madenlerine yolculuk” sloganıyla oluşturulan Dijital Maden Müzesi, Dr. Mustafa Çalık Kongre ve Kültür Merkezi’nin 2. katında 17 bölümden oluşan konseptiyle kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Ziyaretçilerine Gümüşhane’nin zengin yer altı kaynaklarını ve madencilik tarihini teknolojik sunumlarla keşfetme imkanı sunan müzenin açılış törenine katılarak kurdele kesimini protokol üyeleriyle birlikte yapan Vali Aydın Baruş, tematik müzelerin şehirlerin turizmi açısından önemine vurgu yaptı.

“Tematik müzeler şehirlerin gezilebilirliği, seyahat edilebilirliği ve turizm açısından da önemli”

Türkiye’nin maden şehri Gümüşhane için çok önemli bir değerin açılışını gerçekleştirdiklerini ifade eden Vali Baruş, “Gümüşhane Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen dijital maden müzesi bizim için önümüzdeki süreçte hem Gümüşhane’nin maden varlıklarının değerinin kavranması, hem de mühendislik alanında bu konuda eğitim gören öğrencilerimize çok önemli bilgiler sağlaması açısından son derece önemli bir müze olacak. Öncelikle Gümüşhane Üniversitesi Rektörümüz Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek hocamıza çok teşekkür ediyorum. Mühendislik Fakültesi Dekanımıza, öğretim üyelerimize böyle bir müzeyi Gümüşhane’ye kazandırdıkları için teşekkür ediyorum. Tematik müzeler şehirlerin gezilebilirliği, seyahat edilebilirliği ve turizm açısından da önemli. Bu bakımdan da üniversitemizin önemli ziyaretçi alacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“Değerli maden varlıklarıyla Gümüşhane, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayabilecek bir şehir”

Gümüşhane’nin çok eski tarihlerden beri madencilik kenti olduğunu ifade eden Vali Baruş, “Evliya Çelebi de yazdığı seyahatnamede Gümüşhane’de 70’e yakın gümüş madeni olduğundan bahsediyor. Sadece Gümüşüyle değil, altınıyla, kurşunuyla, çinkosuyla, piritiyle ve diğer maden varlıklarıyla Gümüşhane, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayabilecek bir şehir. Bu maden varlıklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi için de bu madenleri çok iyi tanımamız ve bunları dünyaya tanıtmamız gerekiyor. Bu anlamda da önemli bir hizmeti yerine getirmiş olacak müzemiz. Ben müzemizin hayırlı olmasını diliyorum. Hem üniversitemize hem şehrimize. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Teşekkürler” ifadelerini kullandı.

Açılışın ardından müzeyi gezen Vali Baruş ve davetliler ilgili akademisyenlerden bilgi alarak temsili Gümüşhane madeni parası basımını gerçekleştirdi, fotoğraf kabininde fotoğraf çektirdi.

Gümüşhane madenlerinin keşfinden, şehrin kuruluşundan, şehre madenlerin isminin verilmesinden, minerallerden, maden ocaklarının sayısından, geçmişteki ve günümüzdeki durumundan kesitler sunarak ve görseller paylaşarak hazırlanan müzenin son durağında Gümüşhane madenleri ve şehir hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmaları amaçlandı.

Haber ve Foto: gumushanedenhaber

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER