© Yeraltı Haber 2021

DSİ Samsun’a Yatırımlarına Devam Ediyor

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor. 

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

Samsun’a 9 Baraj İnşa Edildi

Samsun’a son 19 yılda DSİ tarafından 4.437.722.824 TL yatırım yapıldı.  Kente 9 baraj inşa edilerek vatandaşın hizmetine sunuldu.

Bu barajların en önemlilerinden biri 19 Mayıs Barajı’dırBarajın temelden yüksekliği 89,70 metredir. 43,40 milyon m³  su biriktirme hacmine sahiptir. 19 Mayıs ve Bafra ilçeleri ile civar yerleşim yerlerindeki 76.930 dekar zirai araziyi sulamaya açmıştır. 2017 yılında hizmete alınmıştır.

Hizmete alınan diğer önemli barajlar; Derinöz, Ladik ve Fındıcak Barajlarıdır. Derinöz Barajının temelden yüksekliği 77 metredir. 21,12 milyon m³  su biriktirme hacmine sahip baraj, 41.240 dekar arazinin sulanmasına hizmet etmektedir. Ladik Barajı’nın temelden yüksekliği 32 metredir. 2,22 milyon m³  su biriktirme hacmine sahip baraj, 5.600 dekar arazinin sulanmasına hizmet etmektedir. Ladik Fındıcak Barajı’nın temelden yüksekliği 35 metredir. 1,93 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip baraj ile 8.850 dekar arazi sulanacaktır.

Samsun’da 2 Baraj Daha İnşa Ediliyor

İnşaatı devam eden barajlardan biri 68,67 metre yüksekliğinde olan 15.400 dekar araziyi sulayacak ve Terme ve Salıpazarı İlçelerimizi taşkınlardan koruyacak olan Salıpazarı Barajıdır. Diğer bir baraj da 3.600 dekar araziyi sulayacak olan Asarcık Armutlu Barajı’dır.

Taşkın Koruma Tesisleriyle Halk ve Toprağımızı Koruduk…

Samsun’da 115 adet taşkın koruma tesisi inşa edilerek; Samsun şehir merkezi ve 132 meskûn mahal ve 27.555 dekar alan taşkınlardan korundu. 12 adet taşkın koruma tesisinin de inşaatları devam etmektedir.

 

 

Kaynak: www.dsi.gov.tr

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER