© Yeraltı Haber 2021

Dünyanın En Büyük Bakır Üreticileri

İnsan, tarih öncesi çağlardan beri bakıra güvenmiştir. Yüksek sünekliği, işlenebilirliği ve elektrik iletkenliği nedeniyle birçok uygulamaya sahip büyük bir endüstriyel metaldir. Güneş panelleri ve rüzgar türbinleri gibi iklim değişikliğiyle mücadelede kritik olan birçok yeni teknoloji kızıl metale güveniyor. Peki kullandığımız bakır nereden geliyor? U.S. Geological Survey'in verilerini kullanan infografik, 2021'de dünyanın en büyük bakır üreten ülkelerini listeliyor.

Dünya’nı Bakırını Üreten Ülkeler

Cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, evler ve otomobiller dahil olmak üzere birçok günlük ürün minerallere bağlıdır. İnanılmaz bir şekilde, her Amerikalı, yaşam standartlarını korumak için her yıl 12 kilo bakıra gereksinim duymaktadır.

 

 

Kuzey, Güney ve Orta Amerika bakır üretimine hakimdir, çünkü bu bölgeler toplu olarak en büyük 20 bakır madeninden 15'ine ev sahipliği yapmaktadır.

Şili, küresel bakır üretiminin %27'si ile dünyanın en büyük bakır üreticisidir. Ayrıca ülke, dünyanın en büyük iki madeni olan Escondida ve Collahuasi'ye ev sahipliği yapmaktadır.

Şili'yi, küresel üretimin %10'undan sorumlu başka bir Güney Amerika ülkesi olan Peru takip ediyor.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC) ve Çin, her biri küresel üretimin %8'ini alarak üçüncü sırayı paylaşıyor. Çin, en büyük üretici olmasının yanı sıra, dünyadaki rafine bakırın %54'ünü de tüketiyor.

Bakırın yeşil ekonomideki rolü

EV'ler, piller, güneş panelleri ve rüzgar türbinleri gibi enerji geçişi için kritik olan teknolojiler, geleneksel fosil yakıt bazlı emsallerinden çok daha fazla bakır gerektirir.

Örneğin, EV'lerde bakır kullanımı, geleneksel arabalara göre dört kata kadar daha fazladır. Copper Alliance'a göre, yenilenebilir enerji sistemleri, geleneksel enerji sistemlerine kıyasla 12 kata kadar daha fazla bakır gerektirebilir.

Bu teknolojilerin hızlı ve büyük ölçekli devreye alınmasıyla, enerji geçişinden kaynaklanan bakır talebinin 2030 yılına kadar yaklaşık %600 artması bekleniyor.

Yenilenebilir enerjiye ve elektrifikasyona geçiş hızlandıkça, daha fazla bakır madeninin devreye girmesi yönündeki baskı da artacaktır.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER