© Yeraltı Haber 2021

Dünyanın En Büyük Elmas Madeninde Yeni Bir Mineral Bulundu!

Bilim insanları tarafından varlığı 1967'de tahmin edilen, ancak daha önce hiç görülmeyen bir mineral türünü dünyanın en büyük elmas madeninde keşfetti. Afrika’nın güneyinde yer alan Botsvaki Orapa madeninde yerin yaklaşık 660 km derinliğinden çıkarılan ve bir elmasın içinde sıkışmış olarak bulunan bu yeni minerale "davemaoit" adı verildi.

Geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük elmas madeni olan Botsvana'daki Orapa madeninde Dünya'nın derinliklerinden gelen ve daha önce hiç görülmemiş bir minerale rastlandı. Yaklaşık 4 milimetre genişliğinde ve 81 miligram ağırlığında olan elmasın içinde bulunan mineral, bilim insanları tarafından incelemeye alındı.

Science dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında Tschauner ve meslektaşları, X-ışınlarını kullanarak söz konusu elması incelediklerinde, içinde sıkışmış başka bir mineralin küçük kristallerini keşfetti. Elması kesmek ve bu kristalleri çıkarmak için lazer kullanan araştırmacılar, kütle spektrometrisi tekniğini kullandı.

Davemaoit mineralinin Dünya'nın alt mantosunun yaklaşık yüzde 5'ini oluşturduğu düşünülüyor. Bilim insanları, bu mineralini çürürken Dünya'yı ısıtan uranyum, toryum ve potasyum-40 gibi radyoaktif elementlere sahip olduğunu konusunda da tartışıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER