© Yeraltı Haber 2021

Dünya'nın En Büyük Yanardağı Her An Patlayabilir!

Hawaii’deki yer hareketlerini takip eden bilim insanları, dünyanın en büyük yanardağı unvanlı Mauna Loa’nın yakında patlayabileceğini söyledi.

Bilim insanları geçen haftadan bu yana Hawaii’de yanardağa yakın bölgelerde 200’den fazla küçük çaplı deprem tespit etti. 

Hawaii Volkan Gözlemevi’nden araştırmacılar yaptıkları araştırmalar sonucunda tektonik aktivitenin son haftalarda arttığını gözlemlediklerini ve bu tektonik aktivitenin sebebinin magma akışından kaynaklı olduğunu söyledi.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu yetkilileri 11 Mart’ta yaptıkları açıklamada “Mauna Loa uyanmaya devam ediyor. Patlama yakın değil ama olası bir patlamaya dair kişisel planları gözden geçirme zamanı. Tıpkı kasırga mevsimlerindeki gibi plan yapmak, acil durumda çok işe yarar.” cümlelerini kullandı.

Uzmanlara göre turizm merkezinin hemen güneyindeki yerleşim yerleri, adanın en güvensiz bölgeleridir. Zira lav akıntıları Captain Cook gibi kalabalık bölgelere kısa sürede ulaşabilmektedir.  1984 yılında faaliyet gösterdiği zaman bu yanardağdan lavlar, adanın diğer tarafında bulunan ve Hawaii Üniversitesi’ne ev sahipliği yapan Hilo şehrinin dış kesimlerine kadar ulaşmıştı.

Fotoğraf: https://www.thoughtco.com/what-happens-when-a-volcano-erupts-4151722

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER