Dünyanın En Uzun Batırma Tüp Tüneli!
İNŞAATİnşaatı tamamlandığında Dünyanın en uzun batırma tüp tüneli olacak olan Fehmarnbelt Tüneli, Almanya ile Danimarka’nın Lollanda adasını birbirine bağlayacak. Tünel ayrıca Stockholm, Kopenhag, Hamburg ve Berlin şehirlerini de birbirine bağlayarak Orta Avrupa koridorundaki boşluğu doldurmayı hedefliyor.
Proje Özellikleri
Geçtimiz yıl Danimarka meclisi, Almanya ile olan ulaşımı birkaç dakikaya düşürecek olan su altı tünel projesini onayladı. İlgili ulaştırma bakanlığı, projenin uzun soluklu olduğunu belirterek açılışın 2029 yılı gibi yapılabileceğini belirtti. Ayrıca Danimarka Ulaştırma Bakanı Benny Engelbrecht, projenin önemini ifade ederek bu tünel ile birlikte Avrupa’ya yeni bir kapının açılacağını belirtti. Projenin şu anki yatırım değerinin yaklaşık olarak 7.1 milyar euro olduğu öngörülmektedir.
Yaklaşık olarak 18 kilometre uzunluğundaki tünel, 60 metre genişliğinde ve deniz tabanının 16 metre derinliğinde olacaktır. İnşaatın sonunda deniz tabanından toplamda yaklaşık olarak 19 milyon metreküp malzeme çıkartılacaktır. Proje, dört şeritli otoyol standardında karayolu ve demiryolu hatlarını içermektedir.
Fehmarnbelt Tüneli, yaklaşık olarak 18 kilometre uzunluğuyla Marmaray Tünelini’de geçerek bu türde şimdiye kadar inşa edilmiş en uzun tünel özelliğine sahip olacaktır.
Standart elemanlardaki iki karayolu tüpü yaklaşık 11 metre genişliğindedir ve tünelin batı tarafında yer almaktadır. Her karayolu tüpü, iki trafik şeridi, bir acil durum şeridi, kenar şeritleri ve duvarlar boyunca bariyer içermektedir. Bu iki tüp arasında yaklaşık 2 metre genişliğinde merkezi bir galeri yer almaktadır. Bu galeri, drenaj sistemleri, yangın söndürme sistemi, bakım personli için çalışma alanı ve bir tüpten diğer tüpe geçiş ve sığınma yerleri için kullanılmaktadır.
Tünelin doğu tarafında ise her biri yaklaşık olarak 6 metre genişliğinde iki adet demiryolu tüpü bulunmaktadır. Demiryolu tüplerinin boyutları ve standardı, trenlerin 200 km/s hıza kadar güvenli bir şekilde çıkabilecekleri şekilde tasarlanmıştır.
Tünel elemanları temel yatağına yerleştirildikten sonra, hendeğin uygun malzemelerle doldurulması ve üstte yaklaşık 1.2 metre kalınlığında bir koruma tabakası ile kapatılması gerekmektedir.
Genel olarak batırma tüp tünelin özel yapım elemanları denizin dibinde kazılmış bir hendeğe yerleştirilir ve daha sonra tüneli oluşturmak için bu elemanlar deniz dibinde birleştirilir.
Tünel birleşim elemanları, Danimarka’nın Rodbyhavn liman kentinde kurulacak tesiste üretilecektir. Bunun bir diğer nedeni ise çevresel etki değerlendirmesinin sadece projenin kendisi için değil aynı zamanda üretim sahaları için de yapılması gerektiğini belirten AB Çevresel Etki Değerlendirmeleri Direktifi’dir.
Yapım ihaleleri ayrı ayrı sözleşmelerde tanımlanmış olup bunlar; tünelin güney ve kuzey bölümlerinin inşaatı, portallar, deniz tabanı derinleştirmesi ve ıslahı ile rampalar ve kıyı tesislerini kapsamaktadır.
Köprü Alternatifi
Mühendisler güzergahı, 1990’ların sonunda ve 2000’lerin başında yapılan ilk fizibilite çalışmalarında üç direkli ve her biri 724 metre iki ana açıklığıa sahip kablolu bir köprü ile geçmeyi düşünmüşlerdi. Ayrıca köprünün deniz seviyesinden yaklaşık olarak 65 metre yükseklikte olması gerekiyordu. Ancak Danimarkalı proje mühendisleri 2010 yılının sonlarında yaptıkları daha fazla fizibilite çalışmasında, batırma tüp tünelin daha uygun bir çözüm olabileceğine karar verdiler. Bu karar, inşaat sırasında alınacak teknik riskler, çevreye verilecek tahribat, deniz kanalındaki nakliye operasyonları üzerindeki etkileri ve inşaat maliyetleri göz önüne alınarak verilmiştir. Örneğin Alman Doğa Koruma Derneği’ne göre köprü projesi her yıl 90 milyon göçmen kuşu engelleyecek ve Baltık’taki eko sisteme zarar verecekti.
Sonuç olarak hem Danimarka hem de Alman hükümeti tarafından nihai çözüm olarak tünel seçilmiştir.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://de.wikipedia.org/wiki/Fehmarnbelttunnel
https://femern.com/de/Construction-work/Construction-process
İlginizi Çekebilir