© Yeraltı Haber 2021

Dünya’nın İlk Erimiş Tuz Reaktörü İle Çalışacak Nükleer Santrali!

Çinli araştırmacı ve mühendisler, su soğutma ihtiyacı olmadan çalışabilecek bir nükleer reaktör üretmeye hazırlanıyor. 2011 yılında bu yana kurak bölgelerde elektrik üretimi yapabilmek amacıyla nükleer santral araştırmaları yapan Çin, bu kapsamda araştırma ekibi oluşturmuş ve erimiş tuz reaktörü projesini dünyaya açıklamıştı.

1940’lı yılların başında ortaya çıkan bu teknolojiyi, ABD’nin de denediği ve tesis içerisinde güç testleri uyguladığı belirtiliyor. Çin tarafından savunma sanayinde de kullanılması hedeflenen yeni teknoloji, savaş gemileri, uçaklar ve denizaltılarına güç sağlayacak. Projeyi yürüten Profesör Yan Rui ve ekibi, yeni teknolojinin dünyanın temiz enerjiye kavuşmasını kolaylaştıracağını ve küçük ölçekli reaktörlerin önümüzdeki yıllarda yaygın kullanılacağını söylüyor.

Çin, 2011 yılında prototip Toryum Erimiş Tuz Reaktörü'nün Pekin’de yapılmasını onaylamıştı. Fakat Proje, pandeminin sebep olduğu olumsuz etkiler yüzünden yavaşlamış ve geçiçi süre askıya alınmıştı. Çin, tekrar başlatılan inşaat projesini gelecek ay içerisinde bitireceğini ve Eylül ayında testlere başlayacaklarını açıkladı.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER