© Yeraltı Haber 2021

Dünyanın İlk Gemi Tüneli İnşaatı Norveç’te Başlayacak!

Norveç’te yapılması planlanan ve dünyanın ilk Gemi  Tüneli ünvanını taşıyan Stad Gemi  Tüneli’nin bütçesinin yaklaşık 315 milyon dolar olması bekleniyor. Deniz ulaşımı için inşa edilecek bu tünelin, büyük yük ve yolcu gemileri için de ulaşım hattı olması planlanıyor. Dev tünelin ağırlığı 16 bin tona kadar olan gemilere hizmet vermesi düşünülüyor.

Dünyanın en çarpıcı manzaralarından birine sahip olan Norveç’in yeryüzü şekilleri, bölgeyi karadan gezmeyi oldukça zorlaştırmaktadır. Yüzyıllardır insanlar, fiyortlar olarak bilinen buzul vadilerinde seyahat etmeyi doğaya karşı bir meydan okuma olarak gördüler. Ancak günümüzde bazı büyük altyapı projeleri, bu zorlayıcı bölgeyi her zamankinden daha erişilebilir hale getiriyor.

Türünün tek örneği olan ve yıllardır planlanan Stad Gemi Tüneli’nin inşaatı 2022 yılında başlayacak. Yaklaşık olarak 1700 metre uzunluğa sahip projenin üç ile dört yılda tamamlanması bekleniyor. Tünel, 37 metre yüksekliğe, 26.5 metre genişliğe ve 12 metre derinliğe sahip olacaktır.

Projenin amacı, mevcut karayolunu kısaltmaktan öte bölgede yılın büyük kısmında süregelen fırtına ve hortumlardan korunabilmek. Norveç’in batısındaki tehlikeli denizden kaçan gemiler bu tünel sayesinde yollarına güvenli bir şekilde devam edebilecekler.

Tünel imalatının karşılıklı iki yakadan başlaması ve ortada birleşmesi planlanmaktadır. Tünel güvenliğinin sağlanması için tavan güçlendirilecek ve bu sırada da tünelden çıkan pasa malzemesi mavnalar yardımıyla depo alanına götürülecektir.

Sonraki aşamada tünel kazısı kademeli olarak aşağı doğru devam edecektir. Tünel tabanını kazmak için ise Norveçli Snohetta firması tarafından tasarlanan her iki portalin (tünel giriş çıkışları) ucuna geçici bariyerler ve batardolar yerleştirilecektir. Bu yapılar suyu dışarıda tutacak ve deniz seviyesinin altında kazı yapılmasına olanacak sağlayacaktır. İmalat tamamen bitirildiğinde batardolar temizlenmeden önce tünele yavaşca su basılacaktır. Tünelden toplamda yaklaşık olarak sekiz milyon ton pasa malzemesinin kaldırılması bu malzemenin de gelecekteki projeler için tekrar kullanılması hedeflenmektedir.

Projenin fizibil olduğunun kanıtlanması için bir dizi araştırma ve testler yapılmıştır. Buna bir test havuzunda tünelin maketinin yapılması ve farklı boyutlardaki gemilerin tünel içerisinde simüle edilmesi de dahildir. Araştırmacılar simülasyonlarda, farklı gemi modellerinin çeşitli koşullarda tünel duvarlarına çarpmadan güvenli bir şekilde yolculuk edebileceği sonucuna ulaşmıştır. Ayrıca tünelin dijital modeli, gemilerin ona nasıl yaklaşacağını görselleştirmek ve trafiğin nasıl yönetileceğini görmek için simülatörle birlikte kullanıldı.

Ayrıca tünelin dijital modeli, gemilerin ona nasıl yaklaşacağını görselleştirmek ve trafiğin nasıl yönetileceğini görmek için simülatörle birlikte kullanıldı. Bu test sonrası, tünelde bir trafik ışığı sisteminin olması gerektiği ve beş gemi arasında en az 400 metre mesafe olması gerektiği ortaya çıkmıştır.

Yararlanılan Kaynaklar:

www.denizcilikdergisi.com

www.skipstunnel.no

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER