© Yeraltı Haber 2021

Düzce'de 6.0 Büyüklüğünde Deprem!

AFAD yaptığı açıklamada saat 04.08'de merkez üssü Düzce'nin Gölyaka ilçesi olan 6.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini kaydetti.

Deprem  Düzce'nin yanı sıra Ankara, İstanbul, Sakarya, Bolu, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, İzmir'de de hissedilirken, panik yaşayan 63 yaşındaki bir kadın kalp krizi sonrası hayatını kaybetti.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, “Depremden sonra 4,5 ve 5 büyüklüğünde artçı sarsıntılar beklenebilir. Ağır hasarlı ya da çatlak binalar varsa vatandaşların buralardan uzak durmasında yarar var” uyarısında bulundu. 12 Kasım 1999 depreminde yüzey kırığı kırılmayan 5-6 kilometre bir hat olduğunu belirten Tatar, “Sismik bir boşluk olarak duruyordu ve bu bölge yeni bir deprem oluşturabilirdi. Bugünkü deprem ile bu hat kırılmış oldu” dedi. 

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü 6.0 şiddetindeki depremde ilk belirlemelere göre can kaybı olmadığını aktardı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Düzce'de 35 yaralının olduğunu 1'nin durumunun ağır olduğunu bildirdi. 

iTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziyaddin Çakır yaptığı açıklamada, "Düzce'deki depremin beklenen büyük bir İstanbul depremini tetiklemeyeceğini belirterek “İstanbul depremini tetikleseydi depremden sonra hemen etkilerdir. Yaşanan deprem yeri uzak mesafede”

Araştırmacılardan ilk gelen yorumlar ise bu bölgedeki fay bloğunun Karadeniz kısmındaki kırılmayan parçasının kırıldığı yönündedir. Ayrıca depremin meydana geldiği alanının jeolojik olarak da olumsuz koşullar içerdiği, düzlük dolgu alanlarının olduğu kaydedilmektedir. 

İlk yapılan değerlendirmelerde bölgede bulunan çakıl ve kumlu zeminler üzerindeki yapılaşmalara dikkat çekilmektedir. Yüksek yeraltı suyu seviyesinin varlığı ile birlikte Marmara depreminde de meydana gelen sıvılaşma olayı yapı temelleri için büyük risk içermektedir. Sıvılaşmada, zemin taşıma gücünü büyük oranda yitirmekte bina yapısal olarak sağlam olsa bile yana yatma, devrilme gibi olaylar yaşanabiliyor. 

Sıvılaşan zemin davranışı ile birlikte yana yatmış binalar.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER