© Yeraltı Haber 2021

Eğirdir’de Heyelandan Etkilenen Evlere Tahliye Kararı

Geçtiğimiz ay Isparta’nın Eğirdir ilçesinde süre gelen aşırı yağışlar sonucu İmaret Mahallesi’nde heyelan meydana gelmişti. Yaşanan heyelan sonrasında büyük kaya blokları evlerin bahçesine düşmüş ve bölgede yaşayan vatandaşları tedirgin etmişti.

Mahallede bulunan 14 blok ve 210 dairede yaşayan vatandaşlar, hemen hemen her yağmur sonrasında dik yamaçlarda bulunan dev bloklar nedeniyle korku içinde yaşadıklarını ifade etmişlerdir.

En son Şubat ayının sonunda yaşanan kaya  düşmesi sonrasında AFAD İl Müdürü Ethem Kılıçarslan ve beraberinde bulunan teknik heyet bölgede inceleme yapmıştır. İnceleme sonrası açıklama yapan Kılıçarslan, Heyelan bölgesi için çalışmalarımız sürüyor. Buradaki binalar ve oturan vatandaşlarımız tehlike altında. Acil çalışma yapılması gerekmektedir. Bunun için de Vali Ömer Seymenoğlu'nun ve Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik'in de bilgileri dahilinde Eğirdir Belediyesi'nin yazısı üzerine Ankara'dan bilirkişi heyeti istedik. Gelecek heyetin ve AFAD Başkanlığı ile bakanlık yetkililerinin vereceği kararı beklemek en doğrusu olacak" diye konuştu.

Bölgede yaşayan vatandaşlardan edinilen bilgiye göre mevcut yola yapılan istinat duvarı sonrasında daha az kaya düşmesi olayı yaşandığı ancak yamacın yüksek noktalarındaki büyük blokların ciddi tehlike yarattığı anlaşılmaktadır.

Tahliye Kararı

Bölgede yapılan teknik değerlendirmeler sonucunda 4 bloktaki 64 daire için tahliye kararı verilmiştir.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz, "Bu çalışmalar neticesinde taşların düştüğü yerdeki 64 dairenin boşaltılması kararı verildi. AFAD şimdi burada bir çalışma yapacak. Kaya ıslahıyla bu sorunu çözemeye yönelik bir rapor hazırlayacaklar." diye konuştu.

Korkmaz açıklamalarına; "Islah edilmeyecek bir durumda ise mevcut yapıların yıkım kararı alınıp daha sonra AFAD tarafından yeni binaların yapımı gündeme gelecek. Can güvenliği açısından boşaltılması doğru bir karar, AFAD'ın yönetmeliği gereğince mal sahiplerine bir defaya mahsus taşınma amaçlı 7 bin 500 lira, kiracılara da 4 bin lira gibi devletimizin desteği var." şeklinde devam etmiştir.

Teknik Değerlendirme

Bölgede görülen kaya  düşmesi olayının can ve mal kayıplarına yol açmaması için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bunlardan ilki pasif tel ağlar veya çift bükümlü çelik kompozit tel ağlarla yapılan yüzey koruma uygulamalarıdır. Bu yöntemle amaç kayanın düşmesiyle oluşacak enerjinin kontrol altına alınmasıdır. Pasif örtüleme sistemlerinde düşen kaya, çelik tel ağ ile şev yüzeyi arasında hareket eder ve topukta birikmektedir. Kaya parçalarının biriktiği yerlerin uygun periyotlarda temizlenmesi gerekmektedir.

Şekil 1: Pasif örtüleme sistemi

Güçlendirilmiş örtüleme sistemleri veya aktif sistem koruma uygulamaları ile düşme potansiyeli olan büyük kayaların yerinde tutulması amaçlanmaktadır. Bu sistemin pasif örtüleme sisteminden farkı şev yüzeyine uygulanan uygun boy ve çaptaki yüzey ankrajlarıdır.

Şekil 2: Güçlendirilmiş örtüleme sistemi

Kaya  düşmesi tehlikesinin önüne geçmek amacıyla alınan önlemlerden bir diğeri ise kaya bariyeri uygulamasıdır. Kaya bariyerleri, pasif ya da güçlendirilmiş örtüleme sistemleri ile kontrol altına alınamayacak büyüklükteki kayaların düşmesi sonucu açığa çıkan enerjileri sönümleyebilmektedir.

Sonuç olarak haber içeriğinde değerlendirilen kaya  düşmesinin çözümü olarak, blok büyüklükleri ve blokların düştüğü yerde konutların olması gibi hususlar dikkate alınarak yüksek enerjileri sönümleyecek kaya bariyerinin projelendirilmesinin uygun olabileceği düşünülmüştür.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER