© Yeraltı Haber 2021

Eğiste Hadimi Viyadüğü'nde Çalışmaların Yüzde 72'si Tamamlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Konya'da yapımı devam eden Eğiste Hadimi Viyadüğü şantiyesine ziyarette bulundu. İncelemelerinin ardından basına açıklamada bulunan Karaismailoğlu, dünyanın en yüksek ayaklı ve en uzun dengeli konsol köprüsü Eğiste Hadimi Viyadüğü'nde çalışmaların yüzde 72'sinin tamamlandığını bildirdi.

Belirlenen yol haritasıyla yapılan her kilometre yolla, köprüyle, viyadükle Türkiye'nin dört bir köşesini bayındır kıldıklarını belirten Karaismailoğlu, yatırımların toplumsal refahın yükseltilmesinde önemli kilometre taşlarından biri olduğunun bilinciyle hareket ettiklerinin altını çizerek, doğu-batı, kuzey-güney demeden Türkiye'yi baştanbaşa yüksek standartlı yol ağıyla kuşattıklarını ifade etti.

“Toroslara adeta bir mühür vuruyoruz"

Eğiste Hadimi Viyadüğü'nün Türkiye'nin ulaşım alanında yapımı devam eden en önemli projelerinden biri olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Türkiye'nin en yüksek ayaklı köprüsünü inşa ederek Toroslara adeta bir mühür vuruyoruz. Akdeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi'ni kesintisiz şekilde birbirine bağlıyoruz. Konya-Hadim-Taşkent ile Karaman'ın Sarıveliler-Başyayla-Ermenek ilçelerini birbirine bağlayan Hadim Devlet Yolu üzerinde inşa ettiğimiz bu viyadüğümüz; ülkemizin en yüksek ayak yüksekliğine sahip olmasının yanı sıra yine ülkemizin en uzun dengeli konsol köprüsü olarak da tarihe geçecek ve simge yapılarımızdan biri olacak. Proje kapsamında 1.372 metre uzunluğunda, 166 metre yüksekliğinde, 27 metre genişliğinde, 9 açıklıklı, dengeli konsol tipinde çift viyadük; Türkiye'nin en uzun ve en yüksek dengeli konsollu köprüsünü inşa ediyoruz. Yapım çalışmaları kapsamında kenar ayaklar ve orta ayaklarda temel ve elevasyon imalatları ile sol eksende üstyapı imalatlarının tamamını bitirdik. Sağ eksende ise üstyapıda; 852 metre ilerleme gerçekleştirdik. Yani toplamda sağ ve sol köprüde 2 bin 224 metre üstyapı ilerlemesine karşılık; projede yüzde 72 gerçekleşme sağladık."

“Seyahat süresi 20 dakika kısalacak"

Geriye kalan 520 metre üstyapı imalatını da bu yıl içinde tamamlamayı ve Eğiste Hadimi Viyadüğünü 2022 Kasım ayında trafiğe açmayı planladıklarını açıklayan Bakanımız Karaismailoğlu, Eğiste Viyadüğü'nün tamamlanmasıyla birlikte, seyahat süresinin 20 dakika kısalacağını vurguladı. Bunun yanı sıra, Türkiye'nin kuzey ve güney aksının en önemli arterlerinden biri olan Konya-Hadim-Taşkent-Alanya güzergahında zaman ve seyahat konforunun en üst seviyeye çıkacağını sözlerine ekleyen Karaismailoğlu, “Dik yokuş ve keskin virajla aşılan Eğiste Deresi geçişindeki ulaşım rahatlayarak, bu bölge artık sürücülerin 'korkulu rüyası' olmaktan çıkacak;  trafik, can ve mal güvenliği en üst seviyeye yükselecektir" dedi. 

“Eğiste Hadimi Viyadüğü en yüksek ayaklı ve en uzun dengeli konsol köprü olarak ülkemizin en önemli ulaşım yatırımlarından biri olmuştur"

Karaismailoğlu, 2035 ve 2053 yılına kadar olan yatırımları planladıklarını ve hedeflerini belirlediklerini söyledi. Ulaştırma ve Lojistik Master Planı-Ulaştırma 2053 Vizyonunun lansmanını yaptıklarını anımsatan Karaismailoğlu, hedeflere ilişkin şunları aktardı:

“2053 yılına kadar karayollarında; bölünmüş yol ağımızı 38 bin 60 kilometreye, otoyol ağımızı ise 8 bin 325 kilometreye yükselteceğiz. Akıllı ve otonom teknolojiler ile donatılmış, hızlı, emniyetli yol altyapısı ile kaza oranlarını azaltacağız. Yolculuk planlamalarına göre elektrikli şarj altyapısı tesis edecek, elektrikli araçlar için uygun altyapılar oluşturacağız. Karayollarında fosil yakıt yerine elektrikli ve alternatif enerji kullanımını artıracağız. Gelecek vizyonumuzun en önemli unsurlarından biri, ülkemizin rekabet gücüne ve toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmaktır. Güvenli, ekonomik, konforlu, çevreye duyarlı, kesintisiz, dengeli ve sürdürülebilir bir ulaştırma sistemi oluşturmaktır. Bu çerçevede, gelecekte görmeyi hedeflediğimiz Türkiye fotoğrafını daha da netleştirmekteyiz. Eğiste Hadimi Viyadüğü de en yüksek ayaklı ve en uzun dengeli konsol köprü olarak ülkemizin en önemli ulaşım yatırımlarından biri olmuştur ve gelecek nesillerimize yeni atılımlara ilham verecektir." ​

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER