EMİB'in AB Projesi Tamamlandı
GÜNDEMÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan 'İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı' kapsamında Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Maden Mühendisliği Fakültesi ortaklığında yürütülen 'Doğal Taş Madenciliği Sektöründe iş Kazalarını ve Yaralanmaları Önlemek İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Odaklı Faaliyetlerin Geliştirilmesi' isimli Avrupa Birliği projesinin kapanış toplantısı yapıldı. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda, 2 yıllık projenin temel çıktıları ile ilgili bilgi veren EMİB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, "Sektörümüzün yoğun kümelendiği illerde gerçekleştirdiğimiz eğitimlerde ve fuarlarda işverenler, sektör çalışanları ve İSG Uzmanları VR gözlük kullanarak maden ocağını sanal ortamda görme ve ocaktaki olası risk faktörlerini uzaktan tanımlayarak eğitim alma deneyimi kazandı. Diğer taraftan bu eğitimlerde katılımcılarımıza iş kazalarının önlenmesine yönelik hazırladığımız 'Açık Ocak Şevleri Periyodik Denetleme Formu'nu mobil uygulama olarak tanıttık. Projemizin temel çıktıları olan, VR gözlük ile ocaktaki riskleri önceden tanımlama, mobil uygulama, Temel İSG Rehberi ve Doğaltaş Madenciliği İçin Kişisel Koruyucu Donanım rehberleri tüm sektörümüzün kullanımına açık olacaktır" dedi.
İş sağlığı güvenliği bir kültür olduğuna dikkat çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Başdanışmanı Mustafa Sever, erken yaşta başlatılması ve okullarda öğretilmesi gerektiğini söyledi. Çalışanlara yönelik eğitimlerin devam etmesi gerektiğini aktaran Sever, "Hedefimiz Türkiye'nin dünyadaki maden iş sağlığı ve güvenliğinde gelişmiş ülkelerdeki standartlara gelmesi" diye konuştu.
Avrupa Birliği'nde en çok maden kazasının Türkiye'de yaşandığını dikkat çeken Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM) Genel Kurul Delegesi Prof. Dr. Faruk Çalapkulu, maden kazalarının yüzde 35'inini doğaltaş sektöründe meydana geldiğini vurguladı. 7 ilde eğitim seminerlerin düzenlendiğini aktaran Prof. Dr. Çalapkulu, projenin tüm işletmelere uyarlanabileceğini ve işletmelerde görevlendirecek elemanlarla eğitimlerin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
DEÜ Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Bayram Kahraman, yapılan eğitimlerle maden ve doğal taş sektöründe çalışanlar arasında farkındalıkların oluştuğunu ifade etti. Tüm Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek ise maden çalışanlarının evlerine sağ salim dönebilmeleri için herkese görev düştüğünü aktardı.
İlginizi Çekebilir