© Yeraltı Haber 2021

Enerji Bakanı’ndan Zeytinlikler ve Madenler İle İlgili Açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı haber programında, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan ve elektrik üretiminde kullanılan kömür sahasının zeytin ağaçları ile aynı yere denk gelmesi halinde, zeytinliklerin şirket tarafından taşınabileceğine ilişkin karar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.  Düzenlemenin tüm maden alanlarını kapsamadığını, sadece elektrik üretim santrallerini kapsadığının altını çizen Dönmez, yönetmeliğin mevcut madenler için geçerli olduğunu ve yeni maden alanları için söz konusu olmadığını ifade etti.

Dönmez konu ile ilgili yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Burada maden sahasının üstüne zeytinlik alan denk gelirse tarım il ve ilçe müdürlükleri o sahada gelip inceleme yapacak. Taşınmasının dışında bir alternatif var mı yok mu diye. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetiminde ve gözetiminde olacak. Zaruret hali söz konusu ise taşınma yapılacak. Zeytin ağaçlarının kesilmesi kesinlikle yok.

Eğer ağaç tutmazsa onun yerine de 5 tane fidan dikilecek. Ayrıca maden sahasında kömür çıktıktan sonra orası rehabilite edilecek ve tekrar zeytin dikilecek. Taşınan zeytinler var, bir de yeni ekim yapılacak. Günün sonunda zeytin ağacı sayımız iki kat artacak.

Türkiye Kömür İşletmelerimizin Soma'daki maden sahasında işlem bittikten sonra tekrar zeytin ekilmiş. O zeytin ağaçlarından da zeytinyağı elde edildi. Kömür faaliyeti bitmiş madencilik 13 bin dekar alana 2 milyon ağaç dikmişiz. Bunların bir kısmı zeytin, bir kısmı çam, bir kısmı da akasya olmak üzere. Ayrıca Elektrik Üretim AŞ'de daha önce Muğla'da işlettiği santraller için kullandığı kömür sahalarına zeytin ekti ve onların zeytinyağını çıkarttı.

Vatandaşlarımız bu konuda kesinlikle endişelenmesinler. Şeffaf bir şekilde yapacağız. Hepsinin kayıtları alınacak. Nereye taşıdığımızı da göstereceğiz. Oradaki faaliyetler bittikten sonra biz oraya yeniden zeytin ağacı dikeceğiz.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER