Equinor ve RWE Düşük Karbonlu Doğal Gaz Hattı Ortaklığı Kuruyor
DÜNYAEquinor ASA ve RWE AG, düşük karbonlu mavi ve yeşil hidrojen üretimi ve iletim hattını içeren stratejik bir enerji ortaklığı kurdu. Yatırımlar, Norveç ile Almanya arasında bir doğal gaz boru hattının inşasına ve bir Alman mansap altyapısına bağlı.
Bu altyapı beklentisiyle Equinor ve RWE, boru hattı boyunca özel açık deniz doğal gaz projeleri geliştirmek ve Almanya ithalatının yenilenebilir (yeşil) hidrojen kısmını kademeli olarak artırmak için bir dizi yatırım önerdi. Bu, Almanya'daki 3 Gw gaza hazır kombine çevrim gaz türbini (CCGT) elektrik üretim kapasitesini içermekte.
Şirketler, 2030'dan başlayarak Avrupa'daki hidrojen arzını ve enerji sektöründe kullanımını artırmayı hedefliyor. Equinor, Norveç'te 2030'a kadar 2 Gw'lık düşük karbonlu (mavi) hidrojen kapasitesine ve 2038'e kadar 10 Gw'ye kadar yatırım yapmayı planlıyor, Gassco AS, Equinor ve üçüncü taraf şirketler tarafından değerlendirilen Almanya'ya iletilen bir boru hattına beslenecek. Bu boru hattının yerinde olması koşuluyla Equinor, RWE'nin satın alıp hidrojene hazır gaz tesislerinde kullanacağı mavi hidrojeni taşıyacak.
RWE ve Equinor ayrıca Norveç, Almanya ve önerilen hidrojen boru hattına komşu diğer ülkelerde açık denizde yenilenebilir hidrojen üretmek için açık deniz rüzgar enerjisini elektrolizörlerle birleştirerek ve yeşil hidrojen projelerinde işbirliği yapacak. Her iki şirket de halihazırda, Kuzey Denizi'nde yeşil hidrojen üretmek için açık deniz elektrolizörlerine bağlı 300 Mw'lık bir açık deniz rüzgar çiftliği geliştirmeye yönelik bir proje olan AquaSector'u geliştirmekle ilgileniyor.
Almanya Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı'nın spesifikasyonlarına göre, planlanan 3 Gw'lık CCGT santralleri, devreye alma sırasında hacimce %50 hidrojen olarak kullanacak ve 2030'ların ortalarına kadar %100 hidrojen üretimini sürdürecek. Equinor, ortak CCGT tesislerinin işletilmesi için gerekli olan doğal gazı tedarik etmeyi planlamakta.
Bununla birlikte, Alman gerekliliklerini karşılamak için, bu doğal gaz kademeli olarak düşük karbonlu hidrojen ile değiştirilecektir. Şirketlere göre, offshore hidrojen üretimi zamanla çevrimiçi hale geldikçe, ortak projelerden elde edilen yeşil hidrojen kademeli olarak mavi eşdeğerini tamamlayacak ve nihayetinde yerini alacak.
RWE ve Equinor ayrıca, Norveç ve Almanya'daki yalnızca denizde rüzgarla çalışan projelerdeki ortak yatırımları ve Norveç'teki yeşil hidrojen üretimini keşfetmeye devam edecek. RWE ve Neptune Energy geçen yıl 2030'dan önce H2opZee'yi ve offshore yeşil hidrojen projesini ortaklaşa geliştirme konusunda anlaştılar.
İlginizi Çekebilir