© Yeraltı Haber 2021

Eti Maden İşletmelerinin 2017-2018 Hesapları TBMM KİT Komisyonunda Görüşüldü!

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün 2017 ve 2018 yılı hesapları, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda görüşüldü.

Görüşmede Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Serkan Keleşer, 2017'de yaklaşık 2,2 milyon tonluk bor ürünleri satışı yapıldığını belirten Keleşer yüzde 97'si ihracattan olmak üzere 880 milyon dolar gelir sağlandığını söylediği açıklamasında, "2018'de 2,45 milyon ton ürün satışı ile ilk defa 1 milyar doların üzerinde satış geliri elde edildi . Böylece dünya bor sektöründe liderlik yüzde 59'a yükseltildi." dedi.

Keleşer, konuşmasında, dünya bor rezervlerinin 4,5 milyar ton seviyesinde bulunduğunu ve bu rezervin 73'üne ülkemizin sahip olduğunu söyledi.  

Dünyada bor açısından arzının fazla olduğunu belirten Keleşer, açıklamasında; "Rezerv varlığı önemlidir ancak yıllık tüketimin yaklaşık 4 milyon ton olduğu düşünüldüğünde mevcut rezervler bin yıl yetecek durumdadır. Türkiye, bu tüketim değerleri ile yaklaşık 700 yıl tek başına tüm talebi karşılayacak olmasına rağmen dünyanın diğer bölgelerindeki rezervler 300-400 yıl boyunca tüm dünyanın talebini karşılayacak durumdadır." cümlelerini kullandı.

Keleşer, Türkiye'nin rezerv, üretim ve satışta dünya bor sektöründe birinci sırada yer aldığını söyledi. "Dünya bor pazarının parasal büyüklüğü yıllar içinde değişim gösterdi. Mevcut durumda bu büyüklük 1,5 ile 1,8 milyar dolar arasında bulunuyor. Eti Maden, dünya bor piyasasında yüzde 57 pazar payına sahip ve 2005'ten itibaren dünya lideri olmasına rağmen tekel konumda değildir. En büyük rakibi ABD, Şili, Arjantin gibi ülkelerdir. Bu üreticilerle rekabet içindeyiz, ayrıca pazar sadece bor üreticileriyle değil, aynı zamanda ikame ürünlerle de rekabeti gerektiriyor. Bölgesel olarak en yoğun tüketim Asya'dan sonra Kuzey Amerika, Avrupa ve Güney Amerika'da. Ülkemizde son dönemde bor içeren temizlik ürünleri satışındaki artış bor tüketimine de yansıdı. Bor üretimimiz ve tüketimimiz artış gösterdi."

2017-2018 yıllarında Eti Maden’in bor ihracatının çok fazla olduğunu belirttiği sözlerinde Keleşer,  2018 yılında ilk defa 1  milyar doların üzerinde satış geliri elde edildiğini de söyledi.

Görüş ve öneriler değerlendirildikten sonra Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüne ait 2017 ve 2018 yılı bilanço ve netice hesapları ibra edildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER